Foodsaver Flow

Foodsaver Flow

Trattisar, vildsvinsfärs, lingon, rådjurssadel, rönnbär, nässlor, fransyska på älg osv. Det börjar bli rejält trångt i frysarna på redaktionen. Hade vi inte kunnat suga ut all överflödig luft ur påsarna hade vi inte fått ihop pusslet, dessutom hade risken för frostskador på våra lyxiga råvaror varit överhängande. Thank God for vakuumförpackaren!

Asså, ytterligare en uppdatering av vakuumpackare för oss jägare och hemmakockar men som knappt skiljer sig funktionsmässigt från övriga utbudet. Så tänkte vi när FoodSaver släppte sin nya Flow i början av september. Men ack så vi bedrog oss! Vi hade tröttnat på trilskandes apparater som strejkade efter två påsars vackande och behövde vila i tio min innan aparten kunde fortsätta packandet. Visst, i restaurangköken hade vi spanat in de monster till vakuumpackare som användes och antagligen skulle göra jobbet men att baxa in en sån i vårt förhållandevis lilla kök kunde bli svårt att motivera. När vi väl fick chansen att pröva Foodsavers "Flow" förstod vi ganska omgående att den va både en och två nivåer vassare än våra tidigare vakuumförpackare.

Vid förvarandet av vilt föredrar vi oftast att använda plast på rulle som förseglas i ena änden och därmed bildar en påse innan vi lägga i köttet. Det känns bra att kunna specialanpassa storleken exakt efter hur stor styckdetaljen är. Dock är det oftast en del arbete att svetsa fogar i rullen och skära av så det bildas en påse. Här om kvällen var det rätt stora mängder kött som skulle packas efter årets älgvecka men med Foodsavers maskin gick det så mycket smidigare att få till jämfört med tidigare. Dels ryms påsen i maskinen, sen svetsar du din bottenfog, därefter drar du ut exakt så stor mängd du behöver. Apparaten svetsar igen fogen till nästa påse samtidigt som du skär av med det integrerade skärbladet. Du har alltså redan förberett nästa påse och den är klar att dra ut och fylla. Det gick på ett kick att få till 10 färdiga påsar i exakt den storlek vi behövde. Sen är det bara att fylla dom och placera i maskinen så sköter maskinen utsugandet av luten och förseglingen automatiskt.

En annan fiffig funktion som vi ofta saknat är möjligheten att förpacka rätt fuktiga livsmedel. Vakuumförpackaren har en liten droppränna som lätt plockas ur och töms och vid behov spolas ren. Dessutom är själva fogen extra bred vilket ger en bra förslutning även om lite fukt kommit in där du tänkt försegla påsen. Du kan även manuellt styra utsuget vilket underlättar när extra ömtåliga råvaror ska förpackas.

Bra så, själva vakuumförseglandet fungerar smidigt utan att apparaten börjar krångla. Men själva pricken över i är möjligheten att även kunna suga ut luften ur burkar och zip-lockpåsar med den tillhörande handenheten. Matlådor, såser, rester, överblivna grönsaker och annat som vi kanske inte fryser utan planerar äta närmsta tiden packas i Foodsavers burkar eller zip-påsar och båda har en liten backventil där luften kan sugas ut. Läckagefritt, doftfritt och dessutom håller maten sig fräsch bra mycket längre än i en vanlig matlåda eller plastpåse.

Hestra

Hestra

The Hunter - Call of the wild

The Hunter - Call of the wild