Anova Sous Vide Cirkulator

Anova Sous Vide Cirkulator

Magi! Ett passande ord som sammanfattar vad vi känner för matlagningstekniken sous vide. Med hjälp av en värmekälla värms ett vattenbad upp till exakt temperatur och ned sänks en köttbit eller annan önskad råvara nedpackad i sin luftfria påse. Resultatet blir alltid prima, det är liksom svårare att misslyckas än att lyckas.

Detta är något som restaurangköken sysslat med i rätt länge nu och för några år sedan började varianter dyka upp för de lite mer avancerade hemmakockarna. Men som sagt, avancerat är det sista denna typ av matlagning är. Många är de jägare som redan idag insett fördelen med att vakuumpacka sina styckdetaljer. Det är egentligen den mest krävande delen när det gäller matlagning a la sous vide. När du väl har vaccat ditt köttstycke är det i princip bara att fylla lämplig balja eller stor kastrull med vatten, kicka igång din cirkulation (apparaten som värmer upp vattnet) till precis den innertemperatur du vill ha och sen ställa in hur länge den ska tillagas. I med köttbiten och efter nån timme har du ett kött med preciiiis den där lagom röd-rosa kärnan du tycker är godast.

Just denna cirkulator har även några trevliga finesser utöver det vanliga. Exempelvis går det att ratta in rätt temp och tid via en app i din mobil. Detta tack vare cirkulatorns inbyggda WiFi. Ok, tänker du, vad ska det va bra för? Jo, det betyder att du efter första såten på jaktdagen slår på din Anova Precision Cooker som står hemma i vattenbadet med din råvara och nån timme senare när du jagat färdigt, bastat och gett hundarna mat har du en perfekt tillagat köttbit. Det enda som behöver göras innan servering är att steka på den på hög värme i en stekpanna, slänga på grillen eller snabbt bränna av med en gasolbrännare för att få till den där trevliga stekytan.

Krydda, Packetera, ställ in tid och temp, tillaga, bränn av, servera!

Dessutom har just Anovas cirkulator hyffsat kraftfull motor som roterar 8 liter vatten per minut vilket medför att en rätt stor balja kan användas för att klara av de största stekarna. Den har en precishet på 0,01 grader och ett smart fäste som funkar till alla kastruller och kärl. I appen hittar du recept på massa rätter och med en knapptryckning överförs temperatur och tid till din cirkulator. Grönsaker, fisk eller varför inte ett 63-gradigt ägg är som gjort för att tillaga via sous vide. Kyckling som i sin påse tillsammans med en härlig marinad får gå nån timme på 65 grader blir nåt helt annat än den så ofta rätt torra filé vi bjudits på.

Oavsett hur många andra råvaror som vinner på denna tillagningsmetod är ändå möjligheten att tillaga viltköttet till perfektion nog för att rättfärdiga ett inköp av cirkulatorn. Råvaran som vi kämpat så många timmar med att få hem och spenderat så många tusenlappar på utrustning, bensin, arrenden mm förtjänar den bästa tänkbara behandlingen.

Mora Eldris Limiterad

Mora Eldris Limiterad

Victorinox Swisstool

Victorinox Swisstool