Crock-Pot Slowcooker

Crock-Pot Slowcooker

När vi tar hand om vårt grovstyckade kött brukar vi så fort som möjligt vacuumförpacka det. Det känns som ett bra sätt att hantera den fina råvara vi har att göra med och ger ett skydd mot bakterier men även frysskador. Tyvärr har vi vid flertal tillfällen råkat ut för punkterade förpackningar där benpipor och annat skadat påsen vilket även omöjlig gjort tillagning direkt i vattenbad (sous vide). Ner med dom i slowcookern istället!

En slowcooker är i princip en gryta med lock som pluggas in i jacket och sen tillagar maten långsamt. Ingen passning behövs för att kolla att det inte kokar för mycket eller för lite och det känns betydligt tryggare att lämna på än plattan på spisen eller ugnen när du går och lägger dig eller drar iväg på en heldag med jakt. 

Modellen vi tittat närmare på kommer från amerikanska Crock-Pot. De har tillverkat elektiska långkokare sen 1971(!) och anses vara själva originalet när det gäller slowcooker. Så klart har produkten utvecklats en del sedan den lanserades för snart 50 år sedan och numera har många modeller flera valbara temperaturnivåer, timer och automatisk varmhållning efter avslutat program. Vår gryta är på 6 liter och en av de största modellerna på marknaden. Men har svårt att tro att vi skulle vara lika nöjda med en mindre variant. En av fördelarna med långkok är just att du kan laga mycket mat på en gång utan att det är nån större ansträngning än att bara göra en mindre sats. Visst blev vi först lite förskräckta när vi fick hem slowcookern och insåg att ännu en pryl skulle behöva ta plats i våra redan trånga köksskåp men blev på desto bättre humör när vi förstod att själva gryta fungerar prima att använda direkt på plattan (även induktion) eller i ugnen.

Just kött på ben är supersmidigt att slänga ned och efter några timmar är det så mört att köttet i princip trillar av benen av sig själv. Det är även ett smidigt sätt att preppa köttet inför grillning. Du behöver alltså inte ha en massa vätska i grytan utan gnugga in en kryddblandning och kör i några timmar på lägsta temp så har det mest segaste styckdetaljerna mörat och behöver bara en kort avbränning på grillen. Just den låga temperaturen och locket gör att köttet inte blir torrt. Även baljväxter kräver ju sin koktid för att bli ätbara. Redaktionen ser fram emot att lämna burkarna med Soldatens hemma i höst och istället bjuda jaktlaget på vår egna, hemgjord ärtsoppa.

Boeuf bourguignon på rådjur.
The North Face Apex Flex

The North Face Apex Flex

Chevalier Dallas Forester Pant

Chevalier Dallas Forester Pant