Soundscope

Soundscope

Vi är med och jagar i flera jaktlag. Grovt förenklat kan vi kalla det för gubblaget och kompislaget. I gubblaget har inte en enda av jägarna hörselkåpor när de jagar, i kompislaget har ALLA hörselkåpor när de jagar. Tills nu. En av jägarna i kompislaget har nämligen lagt kåporna på hyllan. Han har blivit gubbe kanske någon tänker, nej han har skaffat formgjutna proppar från Soundscope!

Företaget bakom produkten, Eartech, har lång kunskap inom hörselteknik. Man har flera audionomer knutna till sig och öronläkare. Man har erfarenhet inom ljudisolering men tillverkar också hörapparater och andra hjälpmedel. Produktmässigt erbjuder man inte bara hörselapparater utan precis som den stora tillverkaren av hörselkåpor vi berättade om i vårt förra inlägg har man flera produkter för industriarbetare och andra yrkesgrupper som utsätts för buller. 

Väl på plats i örat märks hörselskydden knappt.

Väl på plats i örat märks hörselskydden knappt.

Just Soundscope, eller Soundscope Pro-tect iHunt som är det fulla namnet på produkten är en liten propp formgjuten efter just ditt specifika inneröra och dess hörselgång. Proppen är fullmatad med teknik som hjälper dig att höra din omgivning bättre och tillåter dig att kommunicera med din jaktradio, mobil eller liknande enhet. 

Först gjuts alltså våra öron av i silikonmassa hos en auktoriserad audionom vilket bara tar nån minut och blir så exakt det kan bli, därefter 3D-scannas avgjutningen och ett par proppar tillverkas och är klara på nån vecka. Trots att slutprodukten är tillverkad i hård, genomskinlig plast känner vi ingen tillstymmelse till skav eller obehag när proppen förs in i öronen - dom passar ju perfekt efter just våra öron. Däremot har vi märkt att nåt extra varv med tops i örat då och då har varit nödvändigt för att de små filtren i propparna inte ska klägga igen av vax vilket medför att du inte hör nånting. Gör filtren det ändå rengör du dom bara med det lilla verktyget eller byter dem mot ett av de nya som levereras tillsammans med produkten. 

Just det faktum att den lilla proppen inte täcker hela vårt öra som ett par kåpor medför ju flera fördelar. När vi jägare i kompisgänget väl blir gubbar på riktigt kan vi utan problem bära hatt eller glasögon och ändå ha fullgott skydd för vår hörsel. Men den största fördelen med att inte täcka ytterörat är ändå att det underlättar riktningsbedömningen när vi jagar. Ljuden från hundskall, en kvist som bryts eller prasslande löv förs in precis som vanligt i den tratt som örat utgör och återges naturligt i dina Soundscope. Vi upplever inte heller att propparna är lika känsliga för vindbrus som kåporna vilket verkligen uppskattas en blåsig dag.

Den inbyggda tekniken i propparna drivs av små hyffsat miljövänliga små hörselapparats batterier. De inehåller varken kivicksilver, kadmium eller bly. Det är också här vi finner en av de svagheter produkten faktiskt har. När vi dragit bort den lilla skyddsfilmen på batteriet och stoppar den i våra Soundscopes exponeras batteriet för syret i luften och den kemiska nedbrytningsprocessen i batteriet sätts igång. Även om vi alltså bara skulle använda våra Soundscope en gång per halvår får vi vara beredd med ett par fräscha batterier inför nästa pass, men kanske inget jätteproblem. Vi ser dock gärna ett uppladdningsbart batteri i nästa generations Soundscope, gärna ett som laddas upp direkt i sitt etui så som exempelvis Apple löst det med sina trådlösa hörlurar. Och nu kommer vi till vårt huvudsakliga huvudbry med produkten. Den är inte fullt ut trådlös. För att propparna ska kunna kommunicera med vår jaktradio behöver vi en tele-slinga hängandes runt halsen. Slingen skickar ut ett elektromagnetiskt fält som fångas upp av propparna och är kopplad till radion via sladd eller Bluetooth. Ibland kan propparna även fånga upp andra elektromagnetiska vågor om vi exempelvis befinner oss i närheten av en elledning, det hörs då som ett svagt surr. När vi väl slagit på slingan och parat ihop den med radio eller telefon kan vi ha den innanför kläderna och den är inte nämnvärt mycket i vägen under jakten. Dock är slingan ytterligare en grej som ska laddas och kopplas ihop med vår Soundscope-proppar och komradio. Dessutom kostar slingan med Blåtand ytterligare 2000kr och är en tredjepartslösning som inte är anpassad just för oss jägare utan mer för att spela musik. Vill man slippa omaket med att para ihop enheter, ladda batterier och är ute efter en mer kostnadseffektiv lösning går det alltså att koppla radion via sladd till halsslingan för medhörning i våra hörselproppar. 

Mobiltelefonbranchen ligger några steg före när det gäller inbyggd blåtand i hörlurar, men även mikrofoner så du kan kommunicera. Vad vi förstår är det just den tidigare nämnda batterifrågan som är det avgörande när det kommer till att bygga in Blåtand direkt i propparna. Det går helt enkelt åt för mycket ström för att vi ska klara en lång jaktdag i skogen utan att behöva ladda. Vi kan bara önska att Eartech sneglar mer åt de lösningar man hittat för tillbehör till våra mobiltelefoner och att utvecklingen av batterier fortsätter framåt så vi snart får se ett par Soundscope med inbyggd Blåtand. För trots sina brister med slingan är detta det absolut bekvämaste, funktionella och smidiga du kan ha i öronen när du jagar!

Julklappstips 2018

Julklappstips 2018

Peltor Sportstac Bluetooth

Peltor Sportstac Bluetooth