Petromax Hobo Stove

Petromax Hobo Stove

Det har äntligen blivit tidig morgon den andra måndagen i oktober. Runt om i landet beger sig flera män och några kvinnor ut i skogarna för att jaga älg. Det första många av dessa jägare gör när de väl är på pass är att tända en värmande eld.

De flesta av redaktionens jaktmarker ligger i mellersta Sverige och våra såtar är inte så stora och långa som de ofta är i de nordligaste delarna av landet. Vi behöver alltså inte tända en brasa för att stå ut med kylan, efter nån timme är det ändå byte av såt och vi får upp lite värme när vi rör oss till nästa pass men visst uppskattar även vi en värmande brasa på passet! 

För alla är det dock inte självklart att ha en eld när du ska jaga. Någon menar att elden rent visuellt stör viltet med sina ljusa lågor, en annan att klövviltet anar oro av röken genom sitt väl utvecklade luktsinne.

Men vi har även de jaktkamrater som menar att det är precis tvärt om. Att när du lutar dig över elden om den kalla morgonen så suger elden åt sig det omgivande syret men även din kroppsodör som förbränns och blir till rök som stiger högt över de eventuella vilt som rör sig i närheten. Well well, för oss som oavsett anledning vill tända en liten brasa på pass, till kafferasten eller under harjakten har vi åtminstone hittat en värdig ersättare till IKEA:s bestickkorg  att elda i.

Omonterad är denna lilla eldstad i miniatyr från tyska Petromax helt platt och förvaras i den medföljande väskan i svart, tålig rip-stop nylon. Delarna sätts sedan ihop med tysk precision och du får ett effektivt, smidigt, förvånansvärt stabilt och säkert sätt att elda kvistar och annat smått i. Kokande vatten till kaffekitteln ordnas på ett nafs! Däremot är det just kvistar och mindre bränsle som du är tvingad att elda med. Vanliga vedklabbar är på tok för stora utan måste splintas i mindre beståndsdelar innan dom får plats.

Detta lilla "kök" kommer få följa med i den allt tyngre jaktsäcken på de flesta jakter i år. Men det smidiga formatet och den ringa vikten på 590 gram gör att det är helt klart värt att släpa på för att förgylla de tillfällen när vi väljer att göra upp en liten eld.

Petromax Perkomax

Petromax Perkomax

Tretorn Terräng

Tretorn Terräng