Petromax gjutjärnspanna

Petromax gjutjärnspanna

Här om dagen skrev vi om den mer eller mindre självskrivna jaktlunchen beståendes av varmkorv. Vi älskar att samlas runt elden och äta en bit och vi tröttnar aldrig på att lyssna till våra jaktkamraters många historier. Däremot brukar vi en bit in i säsongen tröttna på grillkorven. Hög tid att variera sin kost med andra ord!

Petromax light.jpg

Petromax har i över hundra år varit en ansedd tillverkare av lyktor. Däremot har produktutvecklingen av nya produkter stått mer eller mindre still under flera decennier, tills två tyska äventyrare fick upp ögonenen för den starka, robusta och ljusstarka lyktan och beslöt sig för att utveckla företaget. Man började utöver lyktorna tillverka grillar, gjutjärnsprodukter, stekhällar, kaffekannor osv för tillagning över öppen eld. Idag är det inte bara lyktorna som är kända för sin hållbarhet utan även det övriga sortimentet ses som traditionella produkter som håller över tid. Vi har tidigare tittat närmare på en kaffekokare och en mini-eldstad från Petromax men idag sneglar vi på deras gjutjärnspanna.

Vår panna med en diameter på 25 cm är gedigen pjäs som väger hela 2.5 kg. Inget vi släpar med i ryggsäcken ut till pass men perfekt att ha med i bilen eller donera till jaktkojan. Det finns även en mindre variant och ett gäng ännu större (och tyngre) pannor med diameter upp till 40 cm. Inga problem alltså att brassa käk till hela jaktlaget om andan faller på. Alla storlekar har höga kanter med två hällpipar. Stekpannan gör sig prima över öppen eld men funkar även hemmavid på gas, keramik- eller induktionshäll.

petromax panna.jpg

Godset är som sagt rejält tjockt så ute i fält är det med andra ord bara att ställa in pannan direkt i lunchbrasan och sätta igång med matlagningen. Som bekant smakar ju det mesta gott utomhus så ingen mening att krångla till det. Vårt tips för är att skära ned ett par rejäla bitar rimmat fläsk i pannan och därefter slå på en skvätt pannkaksmix ur medhavd flaska för att minuten senare njuta en tjock nygräddad fläskpannkaka!

Husqvarna i Huskvarna

Husqvarna i Huskvarna

Korven

Korven