Zodiac One

Zodiac One

I tidigare artiklar har redaktionen talat sig varm om det svenska företaget Zodiac och deras förmåga att ligga i framkant när det gäller innovationer och nya funktioner bland jaktradioapparater. Zodiac One BT är inget undantag. Faktum är att det är helt unik i sitt slag.

När vi för nästan ett och ett halvt år sedan träffar folket bakom svenska kommunikationsradiotillverkaren är det tydligt att man tror på sina produkter och sättet man tar fram nya produkter. Produkterna är frukten av det egna intresset av jakt och nyfikenhet på nekniska lösningar och så har det varit sedan starten för över ett halvt sekel sedan. 

I Sverige kommunicerar jaktlagen via två olika frekvensband under jakt, 33 MHz och 155 MHz. Generellt är det vanligare med 33 MHz längre norrut med 155 MHz dominerar de södra delarna av landet. Minst en gång om året befinner sig redaktionen i jaktsituationer då deltagarna i jakten använder olika frekvenser. Som jaktledare och den som ska hålla koll på folk och fä har det tidigare varit tvunget att fippla med olika radios, eller om mobiltäckning funnits snacka med berörda deltager via telefon. Minst sagt en hel del logistik. Tack och lov för Zodiac One i dessa situationer. Det är den enda radio i världen som klarar av att använda dessa båda frekvensband samtidigt i en och samma apparat. Alternativet är att ha med sig två helt separata jaktradio, men vi gissar att de flesta av jägarna i landet har nog med prylar att hålla reda på redan som det är. 

Antennen är det svåraste att få till så den fungerar till både 31 och 155MHz. 

Antennen är det svåraste att få till så den fungerar till både 31 och 155MHz. 

Det är inte enbart möjligheten att använda dubbla frekvensband på radion som gör den till ledande inom segmentet, utan radion är fullmatad med alla tänkbara finesser: du kan lätt hitta rätt inställning av kanal och pilotton genom scanning, blåtand för att koppla upp mot kåpor och soundscope, viska-funktionen gör att du hörs bra ut trots att du talar tyst och röststyrning osv. Detta är Zodiacs flaggskepp och som sagt är alla tillgängliga funktioner inproppade i radion. Allt det vi tidigare berättat om när vi testade Neo BT (läs här!) har även Zodiac One, plus lite till! Trots alla dessa finesser är de svenska menyerna användarvänliga och lätta att navigera i. Skulle det mot förmodan inte fungera eller nånting fallera finns utvecklare och support här i landet så ingen big deal att åtgärda. Ett stort plus mot många andra tillverkare.

Själva apparaten är vattentät, har ett gummerat yttre i orange och ingjuter en känsla av kvalité och att klara av hårda tag. Något vi faktiskt upplevt själva efter en hel säsongs jakt med apparaten där den utsatts för både det ena och andra. Något som imponerar är även batteriet, eller snarare batteritiden. Glömde vi, gud förbjude, att ladda den innan jakt har det inte varit något problem då den klarar flera dagars jakt (26 timmar) på en laddning. Däremot gör det apparaten något större än de allra minsta modellerna på marknaden men inget exceptionellt. Den medföljande laddaren gör dock ingen glad. En dockningsstation i tunn plast där en liten lös plastdel ska tryckas ned för att säkra radion. Inpassningen är dålig och laddaren inger inte alls samma känsla av kvalité. Dock ska det sägas att den fungerar som den ska så i det stora hela är det inget som skulle avskräcka oss för köp.

Sammanfattningsvis pryder redaktionen mer än gärna vänstra axeln/radiofickan med en radio från Zodiac även denna jaktsäsong.

Enkelt handhavande i de svenska menyerna. Placera högt på kroppen för bästa signal.
WO-tornet

WO-tornet

Mangeboy79

Mangeboy79