Zodiac radio

Zodiac radio

Kvällen före älgjakten drar i gång har vårt jaktlag ett sambandsmöte. Vi går igenom tänkbara pass, jaktledaren delar ut kartor, går igenom avskjutningsregler och hur köttfördelningen ser ut under samjakt med grannlagen. Den stora finalen innan vi går och knyter oss är att testa radiokommunikationen. Att få igång hörselskydd/öronmussla och ratta in rätt jaktkanal kanske borde gjorts innan öl, ärtsoppa och punch men traditioner bryter man inte så lätt. För en del av gubbarna går det inte alls och redaktionen har också fått kämpa en del för att det ska bli rätt. Inför årets älgjakt däremot kommer det gå betydligt bättre. Vi har börjat jaga med en radio med begripliga menyer utvecklad här i Sverige. Radion är tillverkad av  Zodiac.

Om radiomöte efter ärtsoppa och punch är en tradition i vårt jaktlag är användningen av en kommunikationsradio från Zodiac en betydligt vanligare tradition i de svenska jaktlagen. Man har nämligen prånglat ut produkter till jägarna sedan 1963. Jakten har alltid varit i fokus och är det företaget är sprunget ur, även om Zodiac växt en hel del på yrkessidan på senare år. Just det faktum att jakten är så pass viktig tycker vi märks när vi träffar säljare, utvecklare och kundtjänst. Vi märker att vi får gehör för våra synpunkter och förståelse för de krav vi har då de flesta säljarna och utvecklarna själva jagar. Det är liksom inga skrivbordsprodukter som utvecklats i ett land långt bort utan dyker det upp något som vi användare har synpunkter på är beslutskedjan inom företaget kort. Man är flexibel och rättar till eventuella brister utan att det behöver ta flera år som hos många andra tillverkare.

Så klart kostar det att ligga på topp. Premiumvarianterna fullmatade med det senaste kostar en slant men Zodiac har även produkter som konkurrerar prismässigt med lite enklare radios som har de funktioner många jägare klarar sig alldeles utmärkt med. Det vet vi genom personlig erfarenhet.

Förrsta och ända radio som klarar av att använda båda kanalstandarder för jakt.

Förrsta och ända radio som klarar av att använda båda kanalstandarder för jakt.

Ibland hör vi röster inom jägarkåren som menar att snart kommer alla jägare använda mobiltelefoner istället så ingen idé att lägga pengar på en dyr radio. Nja. Mobiltäckningen i vårt långa och till största delen (82%) skogbeklädda land är sisådär på sina håll. Dessutom har inte mobilbranschen på ett tillfredställande sätt lyckats komma fram till ett vettigt sätt att kommunicera till hela jaktlaget samtidigt. Däremot har mobiltillverkarna kommit betydligt längre när det gäller utveckling av teknik och funktioner. Relativt små/platta lurar där blåtand och vettiga headset/lurar är en självklarhet. Funktioner som vi ser mer och mer utav i våra jaktradios. Faktum är att dessa och många andra funktioner var just Zodiac först med i komradios; blåtand, flex-headset, helixantenn, signalfärg, dubbelband(31MHz och 155MHz) osv. Och fler nyheter lär dyka upp för tekniken utvecklas ju som bekant i ett rasande tempo och Zodiac är en av de som satsar mest och ser till att vara i framkant.

Alla dessa funktioner är ju inget självändamål i sig utan syftar till att förenkla för oss användare i vår jakt och kommunikation. Det ska liksom bara funka när det är skarpt läge och vi sitter på vår stubbe i skogen och väntar in stortjuten.

Om du precis som vi i redaktionen är torsk på prylar och gärna väljer en lite mer avancerad modell bör du sätta dig in i radions funktioner för att dra nytta av dess potential. Vi kommer i framtida inlägg hålla en liten basic radioskola för att få till bästa möjliga täckning, ljud och livslängd på din radio. Kommer även lotsa er läsare igenom några av de vanligaste funktionerna och tipsa om ett par radios vi använder själva och är nöjda med. För att utnyttja alla fiffiga finesser underlättar det verkligen att söka efter en radio med ett vettigt gränssnitt, logiskt uppbyggda menyer och en kompetent kundservice. Inte helt orimliga krav tycker vi men långt ifrån en självklarhet hos alla tillverkare.

Zodiac har varit med på banan länge. Denna komradio var det senaste på 80-talet och bäst räckvid fick du när den nästan 2 meter långa antennen drogs ut.

Zodiac har varit med på banan länge. Denna komradio var det senaste på 80-talet och bäst räckvid fick du när den nästan 2 meter långa antennen drogs ut.

Korven

Korven

Skjutklars Checklista för nybörjaren

Skjutklars Checklista för nybörjaren