Zodiac Neo BT

Zodiac Neo BT

Kommunikationen inom jaktlaget ska bara funka. Det handlar om säkerheten men också om din upplevelse i skogen. Vi vill inte ha krångel, brus, störningar och sladdar som är i vägen. Den radio vi idag tittat lite närmare på har potential att vara tämligen enkel i sin användning, även om den klassas som en avancerad komradio med massvis av funktioner för att anpassa efter dig som användare.

Zodiac Neo är en behändig liten radio som är fullmatad av funktion och finess. Det är tydligt att ambitionen har varit att tillverka en användarvänlig radio som känns enkel att börja använda utan att du behöver plugga på manualen en vecka för att förstå alla funktioner. Vi användare börjar ju så sakteliga vänja oss och kräva vissa funktioner som pilotton, olika uteffekt vid sändning och viska-läge för att slippa höja rösten när medaljbocken står och trycker i buskaget 60 meter bort. Andra självklarheter hos dagens modernare jaktradios är god IP-klassning för att klara väta, ett batteri som håller i flera dagar, brusspärr och ett brett utbud av tillbehör. Zodiac Neo har ALLT av detta plus lite till!

Vår radio har även prefixet BT sist i namnet. Det står för btand/bluetooth och betyder att du kan para ihop den med valfri handsfree, hörselslinga eller kåpor som har blåtand så länge du har en hyffsad modern version. Och längtan efter att slippa sladdar som fastnar i grenar och trasslar in sig i skogsantenner har varit stor på redaktionen. Med Peltors kåpor funkar den trådlösa kommunikationen klockrent!  Kåporna har en liten "Push-To-Talk-knapp" (PTT) och mick så du behöver inte ens plocka upp radion ur fickan för att göra ditt anrop. Har du gjutna hörselproppar från Soundscope med tillhörande BT-halsslinga från Artone fungerar det också. Dock har vi vid tillfällen missat lite, lite av de första orden när jaktkamraterna anropat. Vi misstänker att det kan vara radions automatiska batterispar som ställer till det men det är snabbt ordnat genomen en omprogrammering hos Zodiac. Just möjligheten att enkelt och smidigt avhjälpa eventuella problem med din jaktradio gör att vi känner oss rätt trygga med att satsa våra slantar på denna svenska tillverkare. Kundtjänst, säljare och support finns i Sverige och är lätta att ha och göra med. Dessutom är radions menyer på svenska vilket gör att oftast själv kan förstå hur du problemlöser och ändrar i funktioner mm.

För bästa mottagning: placera radion högt på kroppen så antennen är fri över din axel.

För bästa mottagning: placera radion högt på kroppen så antennen är fri över din axel.

Vidare har Zodiac Neo en kanal-sökfunktion. Det gör att den automatiskt hittar rätt kanal om någon av dina jaktkamrater trycker in sändknappen. Sen är det bara att välja den kanalen och du slipper massa rattande och strul. 

Till vald kanal (blå) läggs en ljudlös subton/pilotton (röd). Din radio spärrar inkommande anrop om dom inte inehåller subtonen.

Till vald kanal (blå) läggs en ljudlös subton/pilotton (röd). Din radio spärrar inkommande anrop om dom inte inehåller subtonen.

Jagar du som vi oftast på 155 mHz-bandet så är pilotton på vissa marker i princip nödvändigt om du vill få en lugn stund i skogen. De ordinarie kanalerna är bara sju till antalet och två av de bör du ibland undvika för att slippa få störningar från hundpejlen. Återstår alltså fem kanaler. Chansen att nåt av grannlagen valt samma kanal är rätt stor. Med en pilotton inställd sorterar du bort snacket från de andra jaktlagen och gör så du bara hör anrop från de som ställt in samma pilotton. Vilken pilotton ni ska använda bör jaktledaren skicka ut i förväg i sitt PM alternativt meddela vid samlingen. Pilottonen är faktiskt en ton, men en för mänskliga örat ohörbar sådan, som sänds samtidigt som du eller nån annan säger något i radion. Om du ställt in din radio på en viss pilotton spelar radion bara upp anrop från andra som har samma inställning. Allt annat sållas bort av radion. Däremot hör alla som inte ställt in nån pilotton dina anrop på aktuell kanalen vilket du bör tänka på innan du sänder.

Open speaker är ytterligare en funktion hos Neo som är ny för oss. Det är en inställning som gör att ljudet hörs ut i radions högtalare trots att den är kopplad till en hörsnäcka, kåpor eller annat. Först tänkte vi att det kändes rätt onödigt, speciellt under de flesta jaktsituationer, men möjligheten att spela upp anropen och utan att slippa koppla bort ditt tillbehör har under flertalet jaktdagar varit till stor hjälp. Vid samling eller andra tillfällen när du inte vill ha hörselskydd/hörselsnäcka i örat slipper du dra ur massa sladdar, stänga av blåtanden på radion och slipper omaket att försöka para ihop apparaten igen när det är dags att fortsätta jakten.

Kul att utvecklingen går framåt i denna bransch och att funktioner som tidigare bara fanns på de dyraste modellerna nu även går att få till i en liten och smidig apparat med bra batteritid och användarvänliga menyer.

Jaktslipsen

Jaktslipsen

VIBRAM

VIBRAM