Thermacell myggskydd

Thermacell myggskydd

Förra sommarens vakpass på årsgris och råbock började ofta som ljuvliga kvällar i en ljummen sommarskog och bara efter några minuter fick vi djur i pass. Dock en helt annan art än de vi var på jakt efter. Myggen hade obönhörligen gjort sig påminda.

Problemet löstes genom att ta en myggspray och trycka av ett antal gånger rätt i fejan. Kändes sådär hälsosamt. Dessutom gav det en bitter smak av gift i munnen och svid i ögonen. Tyvärr fortsatte blodsugarna att göra sig påminda genom att flyga in mellan glasögon och ögonlock, dock utan att sticka. Men ljudet från de små var påtagligt och med hörselskyddens medhörning påslagen var myggens surr det enda som hördes.

I år tror vi att vakpassen, grillmiddagen, fjällvandringen, fisketuren och passröjandet kommer bjuda på en helt annan myggupplevelse. Vi har nämligen hittat det bästa sättet att bekämpa myggen förutom att flygbomba dom. De små portabla handenheterna Thermacell MR450 och MR150 drivs av en liten butangasampull som värmer upp en liten kudde indränkt i det medel som "förblindar" myggen. Exakt vad den aktiva ingrediensen i dessa pads är vet vi inte men vi har uppgifter om att det ska vara nån typ av växtextrakt av bla krysantemum. Vilket känns betydligt nyttigare än att smeta på myggdödande medel direkt på huden. 

De båda apparaterna skiljer sig något åt. MR450 är lite robustare och har en inbyggd bältesklips plus möjlighet att fästa en klammer för fastsättning i torn, skjutstegar, båtrelingar mm. Dessutom har den en liten indikatorlampa som tänds när myggskyddet är optimalt. Om du tycker att lampan stör struntar du bara i att montera det medföljande batteriet utan att det påverkar apparaten i övrigt.

MR150 med hölster

MR150 med hölster

Den lite nättare MR150 saknar det så praktiskt bältesklipset. Istället får du beställa den med ett hölster i tyg om du vill bära den med dig utanpå en ryggsäck eller i bältet. Det är även så att MR150 startas genom ett vred vilket kanske kan vara lämpligare för att slippa ofrivillig aktivering om du tex tänkt packa ned myggdödaren i en väska med gaspatronen i, men säkrast är det ändå att skruva ur gasampullen vid längre transport och förvaring. 

Hur funkar själva myggskyddet då? Tanken är ju att det ska skapas en skyddszon runt apparaten som ska vara ca 20m2 stor. Vi har inte mätt upp det myggfria området men ändå, redaktionen är än så länge rätt imponerad! Endast en enstaka förvirrad mygga har flugit förbi när apparaten varit igång och den gjorde ingen ansats att sätta sig för att suga blod utan irrade bara omkring en stund innan den försvann. Det ska dock nämnas att våra jaktmarker varit ovanligt fattiga på mygg hittills i år så det slutgiltiga resultatet vet vi först om en månad men det är ingen tvekan om att Thermacells myggskydd fungerar bättre än allt annat vi prövat genom åren.

Kunglig Hovleverantör

Kunglig Hovleverantör

I bokhyllan: Jaktens Historia i Sverige

I bokhyllan: Jaktens Historia i Sverige