Knivbrev

Knivbrev

När vi fann knivbrev kändes det lite som att hitta en skatt vid regnbågens slut. Redaktionens medlemmar har haft knivar hemma hos sig i decennier utan att kommat till skott och lämna in på professionell slipning men nu är det enklare än nånsin. 

Den uppmärksamme läsaren av SKJUTKLAR har noterat redaktionens fascination för knivar. Vi har berättat om fin-fina knivar från Fällkniven, Spyderco, Victorinox, Morakniv, Helle m.fl. och visst är det najs med nya verktyg men de ska ju underhållas också. Det är dags att vi tar vårt ansvar jämtemot er läsare och berättar hur vi gör när våra knivar blir slöa. I många år gjorde vi som morfar lärt oss och gick ut i garaget och drog igång den gamla handjagade slipstenen. Senare skaffades en elektisk variant med anhåll och den rätta vinkeln var något enklare att få till även om det inte var helt lätt alla gånger. Det här var en syssla som föregick på landet där det fanns gott om utrymme och tid. Hemma i stan var det värre. Där fanns bara en manick med keramiska hjul att tillgå när skärpan behövde bättras på. Underhåll med andra ord, inte slipning. Visst blev kniven vass för stunden, men vi skulle inte kalla den för välslipad. Det är nämligen stor skillnad på en vass och välslipad kniv: en välslipad kniv håller skärpan länge, har en rak fin egg och är lätt att underhålla genom att räta/bryna upp vid behov. Redaktionens knivar tappade skärpan snabbt efter lite användning och till sist behövde nåt mer drastiskt göras än att fortsätta med underhållsvässandet. Det bästa alternativet vi hade att tillgå när det begav sig var att med jämna mellanrum lämna in kniven till den lokale skomakaren för en ordentlig slipning av skäreggen. Resultatet blev ok, ungefär som när vi själva slipade knivarna på landet. Alltså långt ifrån en proffisionell slipning men ändå bättre än innan. Ett annat problem var att vi fortfarande inte kom till skott tillräckligt ofta.

Men, nu har vi istället skaffat knivbrev. Dagen efter vi signat upp på knivbrev.se dimper ett stort vitt kuvert ned i brevlådan. Det är vårt första knivbrev. Kuvertet innehåller enkla instruktioner om hur det går till och några papp-fodral till de knivar vi ska skicka in. Bara att stoppa i knivarna, klistra igen, fästa medföljande retursedel och lägga på lådan. Är du orolig för att dina dyrgripar till knivar ska försvinna på vägen är det bara att skicka brevet rekommenderat och dina knivar är automatiskt försäkrade upp till 15 000kr. 

Packa - Skicka - Packa upp - Färdigt

Det sjuka är att bara nån dag senare kommer kuvertet med dina knivar tillbaka. Sylvassa! Vi har skickat in jaktknivar, filéknivar, kockknivar, knivar med hack i eggen eller helt nednött egg men när vi fått dem tillbaka har de varit som nya. Olika knivar kan ju ha olika vinkel på egg men det har inte varit nåt problem. Tydligen har Knivbrev en lasermätare som kan kolla av vilken vinkel din kniv ska slipas i och även tabeller med tillverkarnas data om det inte framgår vid lasermätningen. Men kom ihåg, dom är som sagt rejält vassa när de kommer tillbaka. Såklart uppstod det lite blodvite på redaktionen när en medarbetare inte var uppmärksam på de nyvässade bladen så ta det lugnt.

Tjänsten kostar typ en hundring per kniv så det är ingen stor summa i och med att det bara behöver göras nån gång per år. Det absolut bästa är att när det är dags för ny grundslipning dimper ett nytt vitt kuvert ned i brevlådan och du skickar in dina knivar för slipning.

Stabilotherm Diamant

Stabilotherm Diamant

Sealskinz Shooting Glove

Sealskinz Shooting Glove