Husqvarna vapenidentifiering del 2

Husqvarna vapenidentifiering del 2

Exakt en vecka efter min första kontakt låg brevet där på hallgolvet. Min bössa har äntligen fått en historia, en stamtavla. 

IMG_8313.jpg

Det finne inte jättemycket att tillägga från förra veckans berättelse om min Husqvarna 1640 som jag ville veta mer om. Efter att ha kontaktat Husqvarnas fabriksmuseum så fick jag beskedet att mot en avgift på hundra kronor så skulle man utreda mitt vapen, hur mycket information jag kunde hoppats på visste jag inte. 

IMG_8316.jpg

Jag hoppades i själva verket på att få reda på vilken chef på Husqvarna mitt gevär tillhört och hur gammalt det är. All övrig information var bara ett plus. När jag öppnade brevet så insåg jag att mitt gevär hade fått en stamtavla. All information jag kunde tänka mig fanns där: var, när och hur. 

Det visar sig att min Husqvarna 1640 är tillverkad 1973, flera år efter att Husqvarna slutat tillverka vapen i Sverige. Mitt vapen har dock tillverkats av gamla delar på serviceverkstaden i Husqvarna så det är ett extremt sent svensk-tillverkat vapen. 14 November 1973 mottog marknadschef Åke Hammerlid vapnet i gåva. Mekanismen är jaktmodell 1640, Pipans längd 60 cm och försedd med fast sikte och silverknopp. Stocken är gjord av utvald valnöt i Monte Carlo-modell med vita mellanlägg. 

Jag fick även svar på vad 1640 MC Presentation stod för. Presentation var en benämning av studsare med riklig gravyr på låda, underbeslag och pipa som gjordes efter önskemål från Nordamerika under 1950-talet. 

IMG_8317.jpg

Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Husqvarnas fantastiska fabriksmuseum. Vi har tidigare skrivit om det. Vapenkammaren har en fantastisk samling vapen av alla slag och är du själv ägare till en Husqvarna så hittar du garanterat din egen modell i samlingen. 

Har du frågor om ett vapen så är det bara att höra av sig till muséet. Kontaktuppgifter finns på www.husqvarnamuseum.se. Man kan även inhandla kataloger med tillverkningsnummer av vapen som gjorts på Husqvarna. Jag gissar att ett dokument med information om ett vapen kan höja värdet på vilken bössa som helst. Jag är iallafall glad att min bössa nu tilldelats en historia.

Robsoft

Robsoft

Sasta Mehto Pro 2.0 Trousers

Sasta Mehto Pro 2.0 Trousers