Kategorier

Robsoft

Robsoft

"Plötsligt stod jag där med morfars fyra gamla skjutjärn utan jägarexamen eller licens." Så började en av redaktionens medlemmar sin jägarbana. Utan någon nära vän eller familj som jagade gjorde han som man så ofta gör när man vill ta reda på nåt: Googlade! Och ganska snart visade sökträffarna var informationen kunde inhämtas, på jakt- och skytteforumet Robsof.

Mannlicher-Schönauer mod 1950. En av de ärvda bössorna

Mannlicher-Schönauer mod 1950. En av de ärvda bössorna

Robsoft är Nordens största jaktforum med över 33 000 medlemmar. Det har skrivits över 2 500 000 inlägg rörande jakt, skytte, optik, vapen, etik osv. Men allt började på 90-talet när en framstående tävlingsskytt satt och handladdade sina kulor.. Robert Persson som jägaren och bänkskytten heter saknade ett smidigt program för att spara all den data du behöver gällande olika typer av krut, krutmängd, vikt på kula, volymer på hylsor mm som behövs när du laddar din egen ammunition. Till slut kände Robban att programmet var så väl fungerande att han kunde låta andra ta del av det och som ett tillägg på programmets hemsida skapade han ett diskussionsforum där användarna kunde dela dela med sig till varandra med sina recept på krutblandningar och andra erfarenheter. 

Men själva boomen av forumet kom nåt år senare när man bytte adress på hemsidan från www.handladdning.cjb.net till robsoft.nu. Robsoft är en forkortning av Robbans Softweare och eftersom endast registrerade företag fick köpa .se-adresser fick det helt enkelt bli .nu. Forum-delens besökare på Robsoft fördubblades de fem första åren och ganska snart efterfrågade medlemmarna en jakt-avdelning i forumet. Såhär femton år senare kan vi bara tacka Robban för att han lyssnade på forumets medlemmar. Några av dom har tom bidragit så pass att det utsetts till moderatorer i de olika avdelningarna på forumet. De håller i trådarna och ser till att medlemmarna håller sig till ämnet och att tonen i det som skrivs är hyffsat saklig och korrekt gentemot varandra. 

Robban själv satsade eget kapital och de reklamintänkter som kom in via annonsering på forumet i en vapenverkstad som han sedan fem år tillbaka driver i lilla Ljung som ligger utanför Borås. 

För redaktionsmedlemmen vars morfar gått bort har Robsoft i viss mån ersatt den kunskapsöverföring som traditionellt går från äldre jagande släkting till den yngre jägaren. I forumet har han kunnat ställa sina nybörjarfrågor och få sina svar. Han har hittat andra som har lika dana ärvda bössor och vet hur dom fungerar, vilken ammunution som fungerar bäst, hur gamla de är, vilket kikarmontage som passar mm. Han har läst i trådarna och kunnat se och lära av andras misstag och andras funderingar. Faktum är att den kunskap som går att ta del av via forumet är nåt du knappast kan lära dig enbart erfarenhetsmässigt under ett jägarliv. Och precis som i de flesta jaktlag snackas det en hel del skit, dras anekdoter och några enstaka pekpinnar. Det finns de medlemmar du lär känna bättre och som blir dina vänner men också de du inte alltid drar helt jämt med. Naturligtvis är det annan sak att gå bredvid en mer erfaren jägare för att betrakta och sedan utföra själv än att läsa sig till kunskap framför en skärm men helt klart är att en stor del av redaktionen skulle vara betydligt mindre upplysta och antagligen lite sämre jägare om inte Robsof funnits!

Morfar demonstrerar studsare för blivande jägare

Morfar demonstrerar studsare för blivande jägare

Peltor Sportstac Bluetooth

Peltor Sportstac Bluetooth

Husqvarna vapenidentifiering del 2

Husqvarna vapenidentifiering del 2