Husqvarna vapenidentifiering del 1

Husqvarna vapenidentifiering del 1

När jag köpte mitt första vapen så var det på auktion. Det är väldigt många kursledare under examen som rekommenderar just detta för att du faktiskt kan få ett bra vapen, gärna med sikte, till ett bra pris. Iallafall så länge som man undviker Beretta Silver Pidgeon som nästan går för butikspris. 

Skärmavbild 2016-09-29 kl. 11.06.55.png

Då varumärken och tillverkare är väldigt viktigt för hela redaktionen valde jag till slut en svensk bössa, tillverkad i Sverige med lite gravyr. Husqvarna 1640 kaliber 30-06. En bra bruksbössa som skjuter hårt och rakt. Att den hette hette MC Presentation också la jag ingen vikt vid. 

Under åren har jag funderat mer och mer på MC Presentation och vad det betyder. MC var lätt att ta reda på då det står för Monte Carlo kolv, den lilla upphöjningen på kolven. Att den också är döpt efter en av de flashigaste städerna i världen, eller att jag skjuter väldigt bra med den kolven gör inte saken sämre. Hade det hetat Warszawa-kolv eller Bratislava-kolv så hade jag kanske tänkt en gång till. Presentation då? Jag hittade ingenting vettigt på internet så jag vände mig till Widforss som var auktionsförättaren. Enligt Widforss hade vapnet getts i gåva till en chef vid Husqvarna och att det helt enkelt var en lite finare upplaga av den vanliga 1640. Jag nöjde mig med svaren och gick ut och jagade utan att tänka mer på saken. 

För några veckor sedan skrev vi om ett besök vid Husqvarna fabriksmuseum. Ett fantastiskt museum med det mesta som Husqvarna tillverkat. Bland annat jaktvapen. Jag kikade och hittade en 1640MC i en av utställningshallarna. Den var i ljusare trä än mitt eget vapen. Fint tänkte jag och gick vidare. När vi kom till den lilla butiken där det säljs diverse leksaker, nyckelringar och gamla reklam-planscher så såg jag återigen något välbekant. Den här gången var det ett mönster. Precis samma gravyr som jag hade på bössan hängde där på en tavla. Det visade sig att Husqvarnas egen gravör Hans Svenssons gamla konstverk tryckts upp och säljs. 

607_husq850.jpg

Jag lät det gå några dagar tills jag till slut skickade ett mail. ”Kan ni hjälpa mig att ta fram så mycket fakta som möjligt om min bössa, och vad skulle det kosta?” Det gick ett dygn innan det trillade ner ett mail i inkorgen, avsändare: husqvarna.museum@husqvarna.se. Självklar ställer dom upp. Priset då? 100 kronor. Det känns acceptabelt. Så nu väntar jag på svar. 

Skärmavbild 2017-11-16 kl. 20.43.48.png

Jag hade säkert kunnat hitta en massa information själv om jag sökt mer och bättre på nätet och genom Husqvarnas kataloger, men tiden det hade tagit hade jag värderat högre än 100 kronor. Jag hoppas också att få reda på mer om chefen som fått den i present och varför, vilket internet inte hade kunnat hjälpa mig med. 

Husqvarna har inte utlovat hur mycket information dom kommer kunna att leverera och jag är nöjd om jag får reda på vilket år den är tillverkad men mina förhoppningar är egentligen högre än så. 

Fortsättning följer.

Besök gärna Husqvarna Fabriksmuseums hemsida

Sasta Mehto Pro 2.0 Trousers

Sasta Mehto Pro 2.0 Trousers

Primos Trigger Stick

Primos Trigger Stick