Husqvarna i Huskvarna

Husqvarna i Huskvarna

Den här helgen har till stora delar utspelat sig på Husqvarnas Fabriksmuseum. Dels för att det var svårt att slita sig därifrån men även för att det fanns något för alla i sällskapet.

IMG_7059.JPG

Husqvarna har en lång historia och sedan 1689 har man tillverkat allt från spisar, symaskiner och kaminer till motorcyklar, motorsågar och jaktvapen. Allt minst lika roligt att titta på. Fabriksmuseet ligger vackert vid ett litet vattenfall, bredvid det nya Husqvarna-verket med gångavstånd från centrala Huskvarna.

Husqvarna Vapenfaktori som det startades som, grundades alltså 1689 och ägdes av staten till 1757. Under de åren tillverkade man vapen åt svenska armén. Efter 1757 har det ägts av flera privata aktörer. 1867 blev man Husqvarna Vapenfabrik AB och växte i samma snabba takt som staten beställde Remingtongevär. Inte för än 1872 började man utnyttja sin skicklighet i att gjuta för att göra spisar och 1873 kom symaskinerna. 

Jaktvapen började produceras 1877. Kända tidiga modeller är ”torparbössan” som är ett hagelvapen med hanar och enkelskottsstudsaren med remington system. Senare kom dom klassiska modellerna 1640 och 1900 som används än idag. De sista Husqvarna-modellerna som tillverkades i Husqvarna rullade ut från fabriken i slutet av 1960-talet. 

Under dagens besök låg fokus såklart på jaktvapen, vilket dom hade massor av. Ett stort rum inrett med en tall, uppstoppade djur och vapen i hundratal. Själv hittade undertecknad sin egen 1640 MC där bland bössorna och jag kände ännu starkare för det svenska hantverket. Dagens habegär var en hagelbock från 1989 som enbart tillverkades i 15 exemplar för Husqvarnas 300-års jubileum.

Besöka Husqvarna Fabriksmuseum bör man göra om man är i trakterna och information om öppettider och annat finns på www.husqvarnamuseum.se 

Museet hjälper gärna till att identifiera och informera om vapen så kontakta genast om du har några frågor. 

 

Bushnell Trophy Cam

Bushnell Trophy Cam

Petromax gjutjärnspanna

Petromax gjutjärnspanna