Sasta Mehto Pro 2.0 Trousers

Sasta Mehto Pro 2.0 Trousers

Är det ett dataprogram? Nix, detta teknikklingande namn tillhör ett par jaktbyxor från Finska Sasta. Man säger själv att det är den bästa tänkabara byxa för jakt och att man inte kompromissat nånstanns för att uppnå det resultat. 

Staden Nurmes i de tusen sjöarnas land.

Staden Nurmes i de tusen sjöarnas land.

När paketet levereras till redaktionen är vi så klart förväntansfulla. Det är ingen hemlighet att vi på Skjutklar vurmar lite extra för de skandinaviska varumärkena när det gäller jakt. Vi har vant oss vid att våra jaktkamrater klär sig i svenska, danska och ibland norska varumärken ute i skogen men skyttar klädda i ett premiummärke från Finland har vi aldrig stött på i våra jaktlag. Sasta är ett litet familjeföretag från östfinska staden Nurmes. Alldeles nära den ryska gränsen i Norra Karelen har det sedan 1969 producerats högklassiga funktionskläder för finska jägare och fiskare. Man använder sig gärna av välkända materialleverantörer som PrimaloftVentilePolartecGore Windstopper och så klart Gore-Tex.

Just dessa byxor är tillverkade i Gore-Tex 3L, ett starkt tyg där membranet är laminerat direkt mellan ytter- och innertyg. På så sätt undviker man att tygerna skaver mot varanra och därmed slits under tuffa jaktdagar. Men visst, det är en vattentätt byxa vilket också betyder att utan de snedställda ventilationsöppningarna över låren hade vårens rådjurspurch blivit outhärdligt varm trots att tyget "andas". Själva yttertyget känner vi igen från många andra jaktkläder tillverkade av Gore-Tex: en brun-grönt lite luddig yta som inte prasslar när du rör dig i terrängen. Däremot är bomull, ull och fleece i vår erfarenhet oftast tystare än Gore-Tex då membran utan strech alltid ger i från sig lite, lite ljud när du rör dig men det får vi leva med när vi behöver använda en byxa som står emot vätan.

God sömnad och rejäl detaljering

God sömnad och rejäl detaljering

2.0 i namnet skvallrar även om hur Sasta jobbar när de tar fram sina produkter. Tillsammans med naturfotografer, jägare, extremskidåkare, bergsbestigare och polarexpeditioner utvecklas produkterna genom så kallad R&D. Dessa brallor är utvecklade tillsammans med Sastas team av jägare och har efter senaste uppdateringen blivit ytterligare ett litet strå vassare. Man har tyckt till och givit feedback och sett till att det exempelvis finns ordentligt med fickor, både väl tilltagna benfickor med lock för koppel, kartor och annat men även fickor försedda med vattentäta dragkjedjor. Även invändigt i fickorna finns mindre fickor i elastist tyg för att hålla skramlande nycklar, patroner eller plånbok på plats. Hängslena har gjorts avtagbara och bälteshällorna är rejela och ger plats åt jägarkårens bredaste skärp. Bensluten har förstärkningar på insidan och det finns en liten "hake" i plast för att exempelvis fästa hundkopplet.

Det är möjligt att vi blivit bortskämda genom åren men mycket av dessa detaljer är nåt som vi räknar med på ett par byxor som utger sig för att vara top notch. Men den funktion som vi verkligen uppskattar, och som ofta saknas på andra jaktbyxor, är de kardborrspännen som finns upp mot vaden. De gör att vi kan reglera benvidd på byxorna från knä och nedåt vilket hjälper oss att smidigt få ned byxan i höga stövlar eller kränga över rejäla kängor. De är de små detaljerna som gör det!

Mehto_Pro_2.0_trousers_SASTA_pressbild.jpg
Husqvarna vapenidentifiering del 2

Husqvarna vapenidentifiering del 2

Husqvarna vapenidentifiering del 1

Husqvarna vapenidentifiering del 1