Jaktslipsen

Jaktslipsen

Idag skriver vi om något som alltid har associerats med jakt, men som blir allt ovanligare - Slipsen.

header3.jpg

Ludvig den XIV blev förtjust i de sidensjalar som kroatiska soldater bar runt halsen redan under 1600-talet. De kallades kravet och bars främst av officerare. Kungen började bära detta nya mode och det spred sig snabbt till societeten i Frankrike, snart ville engelsmännen också bära den och i fler hundra år bar var man den till vardags, arbetare som överklass. Idag ser vi den oftast på banktjänstemän och bilförsäljare, något som är synd. Slip är en väldigt trevlig accessoar och den har absolut sin plats under såväl jakt som till vardags. Så nu är det dags att ta tillbaka slipsen till jakten.

dege-skinner-savile-row-tailor.jpg

Inom jaktsammanhang kan man gissa att den mest används vid finare jakter och vart en symbol för en sorts överklass som inte jagade för nyttans skull utan för nöjets. Hur som helst tycker Skjutklar redaktionen att det är en trevlig detalj som fungerar lika bra till jakt som till vardags. Slipsen är för alla helt enkelt. 

Vad ska man då ha för slips. Vi kommer att ta upp en tillverkare lite då och då eftersom det idag är väldigt vanligt att sälja slipsar. Slipsen är lika trevlig till en skjorta , varm tröja och gore tex jacka som till tweedkavaj (vilken vi är skeptiska till under jakten) I flera hundra år har kvalitativa produkter tagits fram. 

En slips av finare kvalitet kostar mellan 700-2500, alltså ingen större utgift om man är van att handla produkter till jakt. Hur den ska se ut spelar mindre roll. Den kanske inte ska vara allt för färggran, utan mer gå i en mörk ton. Idag har vi valt ut en slips från Saville Row skräddaren Dege & Skinner. 

IMG_8053.jpg

Dege & Skinner har legat på Savile Row i Londonkvarteret Mayfair sen 1916 och har på kundlistan engelska kungahuset, kungen av Bahrain och sultanen av Oman. En skräddarsydd kostym kostar upp emot 50.000 och tar minst 3 månader att färdigställa. En slips däremot kostar runt tusenlappen och är av yttersta kvalitet. 

dege_skinner.gif

Vår första JÄGARSLIPS är Dege & Skinners Fox Hunter i silke, en marinblå slips med små broderade rävhuvuden. Redaktionen är inte speciellt förtjust i den sorts överklassjakt som engelsmännen är kända för men tacksamma för produkter som levereras från den regniga ön. Den blå slipsen fungerar lika bra til en jaktskjorta som till jobbet och den blir garanterat något att samtala om vid korvgrillningen.

Primos Trigger Stick

Primos Trigger Stick

Zodiac Neo BT

Zodiac Neo BT