Primos Trigger Stick

Primos Trigger Stick

Efter en hel del övning skjuter delar av redaktionen helt ok på frihand men finns det möjlighet att använda stöd är det alltid nåt vi föredrar. Bland det stadigast du kan använda som skjutstöd under jakt är en trebenare. Men då måste den vara smidig och snabb att få i rätt position, annars kommer chansen att fälla viltet gå förlorad..

Will Primos är den amerikanska drömmen personifierad. Som 11 åring följde han med sin morbror, Uncle Gus,  ut på andjakt vid Missisippi och blev så faccinerad av jakten och sin morbrors  lockande att han själv började tillverka lockpipor. Han utvecklade produkten och startade så småningom försäljning men behöll hela tiden fötterna på jorden och slutade inte sitt arbete på familjens resturang trots framgångarna med jaktprodukterna. Alla pengar som Primos filmer, lockpipor och övriga varor drog in återinvesterades i företaget. Och i den andan fortsätter man på Primos  hemsida att berätta om den unge och framgångsrike Will Primos och företagets förträffliga produkter. Och en del sanning ligger det kanske i texten för visst är Primos Triggerstick Gen 3 bland de bästa skjutstöd vi haft i vår hand.

Triggerstick (2).JPG

Det var ett tag sen den första generationen dök upp på svenska marknaden. Det som gjorde stödet unikt var möjligheten att med endast en hand kunna reglera benens längd genom att hålla in den lilla avtryckaren på handtaget. För att låsa benet/benen när du hittat rätt possition var det bara att släppa avtryckaren. Detta sker numera helt ljudlöst och benen glider smidigt och nästintill friktionslöst. Ganska snart dök det upp kopior på marknaden som i vissa fall var så lika till utseende att användare misstog sig när deras kinatillverkade kopior inte höll måttet och skickade reklamationen till Primos istället. Snopet. 

Funktionellt fäste för att hålla ihop de tre benen.

Funktionellt fäste för att hålla ihop de tre benen.

Primos stöd finns som monopod, bipod och tripod. Alla har naturligtvis sina fördelar. Skjutkäppen är ruskigt smidig att bära med sig och du kommer snabbt till skott. Däremot krävs det en tvåhandslösning för att dra ut benen i sin fulla längd vilket gör det lite bökigare att komma till ett snabbt skott. Känns lite synd då halva grejen med en triggerstick är att bara behöva ena handen. Stödet med två ben ger förvånansvärt mycket mer stabilitet än den förra som bara har ett ben men absolut stabilast är så klart tripodden. Dessutom är det ett litet spänne fästat längst ned så de tre bena hålls ihop om man vill, då fungerar stödet i praktiken som en skjutkäpp. Dock en förhållandevis tung sådan. 

Snabbfäste för att istället koppla på kikare.

Snabbfäste för att istället koppla på kikare.

Vi är så förtjusta i vår tripod att den tom får följa med in i vakkojan för att få den där absolut ljudlösa anläggningen när den läggs i klykan på exakt den höjd vi önskar. Sitter vi i en vårig klöverbacka under bockjakten går benen att ställa nästan rakt ut för att få en tillräckligt låg höjd för sittande skytte. Och åt andra hållet passar benen till redaktionens riktigt långa medlemmar vid stående skytte då benen går att höja ända till 157cm. 

Vi har svårt att komma föreställa oss ett mer mångsidigt stöd. Visst vore det önskvärt med ett ännu lättare stöd men finns risk för att det skulle kunna påverka den gedigna kvalitén. I övrigt har Primos triggerstick gen 3 det vi önskar för i de flesta jaktsituationer där du har nytta av ett skjutstöd. 

Husqvarna vapenidentifiering del 1

Husqvarna vapenidentifiering del 1

Jaktslipsen

Jaktslipsen