Huvudbonaden del 1

Huvudbonaden del 1

Få huvudbodnader är så klassiska eller har så mycket historia som denna. Men varför används den så sällan? Idag tar vi ett grepp på baskern.

IMG_8733.jpg

Baskern har fått sitt namn efter Baskien (Spanien) och förknippas främst med konstnärer, bohemer eller militärer. Vi glömmer ofta att den var en av våra vanligaste huvudbodnader för bara för ett sekel sedan. Man känner till dess härkomst men vet att den användes i Pyrieerna redan under medeltiden. 

Fungerar den även bra i friluftslivet? Ja, en mössa av ull värmer och det är inte för intet baskern används just inom det militära. Dels är den en del av en klassisk uniform men den är också praktisk och varm. 

logo EN blanc Corporate vertical2.jpg

Franska varumärket Laulhere har tillverkat baskrar i 175 år och har ändrat produktionen ytterst lite under de åren. I början handsyddes baskrarna av herdar som levde uppe i bergen som använde dem till största del för att skydda mot den gassande solen och de kalla vintrarna. Detta plockade Napoleon III upp under en av sina många resor till Biarritz och började använda baskern som ett mode-plagg. Snart var den det trendigaste man kunde ha på sitt huvud och den franska DNAn va förändrad för alltid.

IMG_8730.jpg

Ull har egenskapen att den värmer i kyla och ”svalkar” i värme. Den är alltså ett perfekt materialet för en mössa som man vill använda under de flesta av årets månader. 

Inget står i vägen för att använda baskern som en mössa under jakt eller ute i vildmarken. Redaktionen tycker det är dags att slå ett slag för denna klassiska bodnad. Den är ypperligt för vildmarksliv, speciellt som den inte sitter i vägen för kåporna. Självklart förespråkar vi på redaktionen att signalfärg används under jakt. Detta löses enklast med ett oranget band fäst på baskern eller att man byter huvudbonad när man går på och av jakt.

Vill du skaffa dig en basker gör det lämpligast här.

 

Thermacell Nordic Flex

Thermacell Nordic Flex

Mystery Ranch Quick Draw Rifle Sling

Mystery Ranch Quick Draw Rifle Sling