Mystery Ranch Quick Draw Rifle Sling

Mystery Ranch Quick Draw Rifle Sling

Tidig krispig morgon i slutet av oktober. Grässtråna är vita i toppen av nattens frost. Tyst tyst smyger jag ut till pass med bössan över axeln. Vill inte skrämma viltet som förhoppningsvis tagit sin daglega i skogsdungen alldeles intill. I radion meddelas att alla resten av laget är på pass och jag tar ut stegen något de sista 50 metrarna mot tornet. För varje steg jag tar glider bössan allt längre fram och jag skjuter tillbaka den bakåt mot höften. KLONK! Tystnaden bryts när gevärskolven slår emot kniven jag bär i sidan av bältet…

95% av gångerna jag jagar har jag en ryggsäck med mig ut. Knivar, hundkoppel, pannlampa, termos, extra sockor, första hjälpen, extra batterier, handkikare är bara lite av det som jag gärna vill ha med ut på pass. Just därför blev vi så förväntansfulla i våras när vi besökte Mystery Ranchs utställning och hittade detta smarta lilla tillbehör för din ryggsäck – en vapenrem som håller bössa slimmad mot kroppen utan risk att ramla av axeln.

Företaget bakom Quick Draw Rifle Sling är amerikanska ryggsäckstillverkaren Mystery Ranch var fokus har alltid varit att hjälpa sina beställare att utföra sina arbetsuppgifter på ett så bra sätt som möjligt. Kunderna har varit exempelvis de brandmän som släcker skogsbränder, militära förband, polarforskare och liknande yrkesgrupper som ställer höga krav på säkerhet, kvalitét och bärkomfort. Av de tekniker, material och erfarenheter man utvecklat ända sedan 70-talet har man bla skapat en kollektion som vänder sig direkt mot oss jägare.

Gevärsremmens beståndsdelar går att dela upp i fyra:

  1. Själva remmen - Vadderad och är i praktiken uppbyggd på samma sätt som Mystery Rachs axelremmar till ryggsäckarna. Bekvämt med andra ord.
  2. Rembyglarna - Snabbfästen av samma typ som dessa från Ucle Mikes. Passar direkt i gevärets rembygelfästen. 
  3. Magnetlåset - Ett smart spänne som du kopplar samman med din ryggsäcks axelrem och gör att ditt gevär inte kan glida av axeln. Magnetkopplingen gör att det går snabbt att svinga av sig bössan och komma till skott.
  4. Hållare för gevärsstocken - En extra "krok" att fästa på din ryggsäcks höftbälte. Fixerar geväret tätt mot din kropp och är den sista parametern för att få till trepunktssystemet. 
Dana Gleason - grundare och designer på Mystery Ranch som gjort ryggsäckar sendan 1975. 

Dana Gleason - grundare och designer på Mystery Ranch som gjort ryggsäckar sendan 1975. 

Alla delar är fristående och går att koppla loss på typiskt Mystery Ranch-vis. Det gör att gevärsremmen går utmärkt att bära som en vanlig vapenrem utan magnetlåset eller att jag kan fixera geväret fullt acceptabelt mot kroppen även om min ryggsäck saknar höftbälte att fästa "kroken" på. 

Ryggsäckarna sys för hand i fabriken vackert belägen vid bergen i Bozeman, Montana strax norr om Yellowstone Nationalpark

Ryggsäckarna sys för hand i fabriken vackert belägen vid bergen i Bozeman, Montana strax norr om Yellowstone Nationalpark

Jag har under en tid sneglat på diverse hölsterryggsäckar för att råda bot på problemet med ett gevär som gärna glider av axeln men det har ofta känts lite overkill under den vanliga allmogejakten på hemmamarken. Även om jag pustar och tycker det ibland är lite väl långt till passen på marken har jag inte heller velat göra mig av med min stolsryggsäck och det här är den perfekta lösningen. Faktum är att även under den jakt som bedrivs med skidor kommer denna vapenrem vara mycket användbar och även där vara ett gott alternativ till en ryggsäck där vapnet placeras inuti.

Huvudbonaden del 1

Huvudbonaden del 1

Julklappstips 2018

Julklappstips 2018