Sasta Metho Pro 2.0

Sasta Metho Pro 2.0

Jackor är något av det roligaste att köpa tycker vi på redaktionen. Men hur ser då den perfekta jackan ut? Vi vet inte riktigt. Det beror såklart på tillfälle, aktivitet och humör.

Delar av redaktionen satte sig ner och diskuterade den perfekta jackan. Resultatet blev en jacka som förmodligen skulle bli väldigt dyr med tanke på alla de finesser vi kom fram till. Allt från camo som ändrade sig efter omgivningen som en kameleont till jackor som var skottsäkra. Men de tre viktigaste punkterna som gör en jacka kändes ändå självklara. 

Skärmavbild 2018-01-19 kl. 20.32.07.png

- Den ska gärna vara vattentät exempelvis. Det finns få saker som är vidrigare än att bli blöt under en jakt. Av erfarenhet så stavas vattentätt G O R E T E X. Gärna tre lager och gärna gore tex som är tillverkad de senaste åren då den är mer miljövänlig.

 -”tyst”. Den ska ha ett material ytters som inte ger ifrån sig ljud när man rör sig. Det är inte alltid en självklarhet har vi märkt i dagens utbud hos de olika märkena. Många vattentäta skaljackor prasslar och låter när man rör sig. Det går inte att Pürsa eller vaka i en jacka som låter, så enkelt är det.

Skärmavbild 2018-01-19 kl. 20.31.10.png

 -Bra fickor. Vattentäta dragkedjor, rätt utformning och rätt placering kan göra en jacka till din bästa vän. Självklart är en bra radioficka viktigt vid jakt. Vi tror oss ha hittat en jacka som har allt detta och lite mer i en jacka från finska Sasta. Dessutom har den en uppsjö av trevliga finesser som gör den helt enkelt perfekt. Sasta är ett familjeföretag från norra Karelen grundat 1969. Fokus ligger i att utveckla de perfekta plaggen för jägare. Vilket man gör bra. Det mesta känns genomtänkt och man har tagit fram modeller, testat, gjort om, gjort rätt, testat igen. 

Produkterna känns, låt oss använda ordet ”dyra”. Det är kvalitet. Och efter att ha testat dem i ösregn så vet jag att jag inte blir blöt. tre lager gore-tex med ventilationsfickor under armarna är ultimat när det regnar och man rör sig. Medan vi satte upp tre punkter för en bra jacka satte Sasta upp 10. Och det märks att varenda detalj är genomtänkt och det gör att man bara gillar jackan ännu mer. Exempelvis har Sasta satt mjukt fleece på insidan av kragen så att hårda dragkedjor mot halsen aldrig blir ett problem. Den går att justera i midja, ärmslut och i luva. Dessutom har luvan en hård skärm som är formbar och som visar sig vara väldigt bra vid både regn och snö. Jag kan ha mössa och keps på en och samma gång.

Skärmavbild 2018-01-19 kl. 20.30.50.png

Det första jag tänker på när jag testar Sasta Metho 2.0 är ärmsluten. Neopren med en ordentlig kardborre gör inte bara att det är skönt att ha på sig, utan det inger också en känsla av att här kan inget vatten komma in. Det är lite som en dykardräkt. En extremt genomtänk detalj som fler tillverkare bör ta efter. 

Är det då något vi skulle förbättra på den här jackan? Ja eventuellt radiofickan. Den är inte ett problem eller anledning till att inte köpa den här jackan. Däremot önskar vi att Metho Pro 3.0 har en aning mer generös radioficka alternativt ett clip-on fäste för oss som tycker om att hänga våran vattentäta zodiak på jackan. Istället väljer jag att ha radion på byxorna när jag använder den här jackan och det fungerar så länge terrängen tillåter signalen att nå fram. Avslutningsvis är vi extremt nöjda med Sasta på skjutklar-redaktionen. Det finns en hel del bra jackor där ute och Metho Pro 2.0 är helt klart en av dom.

Skärmavbild 2018-01-19 kl. 20.30.37.png
Grubs Neopren Boot

Grubs Neopren Boot

WeHunt GPS

WeHunt GPS