Kategorier

Helle knives

Helle knives

När vi hör om den lilla knivfabriken belägen bland berg och fjordar i Sogn och Fjordane fylke låter det som en plats hämtad ur Sagan om ringen. Elektriciteten kom inte till byn Holmedal förrän 1940 men knivarna från norska Helle hade redan då producerats i nästan ett decennium.

Bröderna Steinar och Sigmund Helle startade knivtillverkningen hemma på gården i Holmedal och succén hos de många lokala fiskarna, svampplockarna och jägarna kom tämligen omgående. Det är inte svårt att föreställa sig nyttan av välproducerade verktyg i länet som är så rikt på djur- och naturliv. Så småningom mättades den lokala marknaden och brorsorna började se sig om efter nya jaktmarker. Ryggsäcken fylldes och på cykel(!) begav de sig över berg och dal till Oslo för att träffa sina nya kunder. 

Än i dag, trots elektricitet och andra moderna möjligheter, präglas produktion och filosofi av det ursprungliga hantverksmässiga arvet på samma sätt som exempelvis svenska Gränsforsbruk: att tillvarata och värdera den unika hantverkarens yrkesstolthet och kunskap. Ett värde vilket manifesteras i själva produkten. Ingen kniv är den andra lik utan varje produkt bär spår och egenskaper av den specifika hantverkare som smitt bladet eller bearbetat skaftet.

Helle Knivfabrik i Holmedal

Helle Knivfabrik i Holmedal

Visst dreglar vi på redaktionen även över moderna och snajdiga knivar som Fällkniven U2, Fällkniven F1Pro och knivarna från Spyderco men det är nåt extra med en handtillverkad kniv med skaft i masur. Slidan i läder måste torkas av och smörjas med jämna mellanrum, stålet bör slipas med stadig hand för att behålla skärpan och skaftet ska oljas för att inte suga åt sig fukt. Kort och gott; Kniven behöver kärlek - och det ger vi så gärna!

Redaktionen har valt ut tre knivar att bära med oss till jakt:

  • Den lilla Basseggen i trippellaminerat stål och som passar ypperligt när du ska flå. 
  • Jegermester i det relativt tunna sandviksstålet 12C27. Utmärkt till det lite större djuret.
  • Allroundkniven BraKar med vackert skaft av valnöt, läder och masur.

 

Klättermusen Gere 2.0

Klättermusen Gere 2.0

@VILLMARKS_SIV

@VILLMARKS_SIV