Festool batteriverktyg

Festool batteriverktyg

”Där skulle man haft ett torn!” Det är mer regel än undantag att det saknas jakttorn på våra marker.  Ytterligare en bristvara på våra marker är elektricitet vilket inte gör det helt lätt att snabbt och smidigt snickra ihop ett torn vid behov. Visst går det att knåpa ihop ett enkelt torn med såg, hammare och spik men precisionen blir därefter.

Dock finns det smidigare lösningar på tornfrågan än att handjaga. Dels att helt sonika köpa sig en färdig byggsats av ett torn som vi har beskrivit här. Det kanske är det snabbaste sättet men glöm speciallösningar och anpassningar efter just de förutsättningar du har på passet. Istället väljer vi att bearbeta och sammanfoga våra trävaror med kraftfulla, batteridrivna handverktyg.

Elverktygen från Festool är varje snickares, scenograf, och möbelformgivares förstaval. Och ett jakttorn går mycket väl att beskriva som den typ av möbel som jägaren på ett bekvämt och funktionellt sätt ska stå, sitta och skjuta ifrån. De batteridrivna produkterna innefattar allt man kan tänkas behöva: cirkelsåg, skruvdragare, borrhammare, slip, sticksåg. Tillochmed en radio med prima ljud och en stark arbetslampa finns i serien. Just lampan Kal II Syslite har verkligen varit en positiv överraskning när det där sista ljuset försvunnit och du står i skogen med ett vilt som behöver tas om hand om eller en krånglande åtelspridare som behöver lite extra kärlek för att komma igång igen. Den har ett bra inbyggt batteri som lätt går att ladda i bilens 12-voltsuttag eller i ett vanligt jack i väggen. Precis som övriga produkter från Festool har den ett robust yttre med gummerade ytor som tål den stryk som kommer med jakt, slakt och frakt. De 12 kraftfulla LED-dioderna ger ett dagsljusliknande, brett ljus och går att reglera med en enkel knapptryckning i två lägen. Dessutom finns det en mängd placeringsmöjligheter. Exempelvis hängandes via den integrerade kroken, via tillbehöret med magnetfäste eller varför inte placera den på ditt skjutstöd från Primos i lampans stativgänga.

Det enda vi saknar i Festools 18V-system med batteridrivna produkter är en rejäl vinkelslip men med ett enkelt handgrepp går det ju i alla fall att byta ut bladet på sticksågen till ett som sågar i metall. Alltid något. En tigersåg i slakteriet hade också varit till nytta men där har vi åtminstone tillgång till ström.

En stor del av hemligheten och styrkan i verktygen är de kraftfulla batterierna. Hela serien drivs av robusta 18 volts li-jonbatterier på 5,2 Ah. Är du ute i skogen och får slut på kräm i en av apparaterna funkar det bra att låna ett batteri från någon av de andra produkterna då de är helt kompatibla. Detta gäller även radion och lampan. En liten lysdiod på batteriet indikerar hur mycket jos som finns kvar. Själva uppladdningen av batterierna ger även de en känsla av premium: integrerade luftkanaler i batteriet i kombination med en effektiv snabbladdare gör att det går 65% snabbare att ladda jämfört med konventionella batterier. Du slipper med andra ord ofrivilliga avbrott i arbetet. Det är just sådana detaljer som gör det så mycket enklare och rent av roligt att bygga ett torn, åtel, vakkoja, jaktstuga, skjutstege, foderspilta, rulltunna, vedställ, flåbänk eller vad man nu tar sig för på jaktmarken.

Smidig och säker förvaring med väskorna som låser i varandra.

Smidig och säker förvaring med väskorna som låser i varandra.

Sen när fixet är gjort och det är dags för hemfärd placeras verktygen i sina medföljande förvaringsväskor som enkelt klickas i varandra och din ”pelare” bestående av en potent maskinpark stuvas lätt in i bilen, garaget, slakteriet eller var du nu väljer att förvara dina verktyg. Det märks att produkterna är tillverkade för professionella användare som är i behov av ett smidigt system varje dag. Vi ser fram emot att framöver berätta om redaktionens erfarenheter av dessa produkter ur ett jaktligt sammanhang. Festool har erbjudit snickare premiumprodukter i snart 100år och är hos många av dessa användare nr 1 när det gäller den typen av produkter. En byggarbetsplats är en miljö som ställer sina krav på produkterna men det krävs även en hel del för att klara de påfrestningar vi jägare utsätter våra prylar för. Så här långt verkar det dock som man med bravur lyckas leva upp till kvalitets- och precisionsgarantin ”Made in Germany”.

MeatEater

MeatEater

Moraknivs nya flaggskeppsbutik

Moraknivs nya flaggskeppsbutik