Nalgene vattenflaskor

Nalgene vattenflaskor

Kemisten Emanuel Goldberg startade på 40-talet en firma som tillverkade plastprodukter för kemi-industrin. Det fanns ett behov av pipetter, flaskor, burkar mm som var lättare än glas och fram för allt inte gick sönder så lätt. Nalge som företaget hette hade hämtat namnet från initialerna till Goldbergs fru; Natalie Levey Goldberg.

Just på grund av de goda egenskaperna hos de okrossbara, lätta och läckagefria flaskorna började de friluftsintresserade laboratorieranställda hos Nalgen ta med sig produkterna på fritiden när de skulle ut och kampa. Intresset för produkterna vidgades och på 70-talet var Nalgens produkter nåt som miljömedvetna frilufsare gärna la vantarna på. Man såg att det stora antalet glas- och konserver som lämnades kvar ute i naturen var ett växande problem som man inte ville bidra till. Nalgenes flaskor med de höga krav som ställs inom kemiindustrin tillverkas av en plast som inte fäller eller avger några gifter. Dessutom går plasten som dom tillverkas av, tritan, toppen att återvinna om du skulle tröttna på din flaska, för gå sönder kommer den knappast göra i första taget...

Produkterna var på 60-talet nåt som fortfarande endast marknadsfördes mot labb-industrin men efter att sonen till VDn tagit med sig flaskorna när han kampade med sin scoutkår beslutade VDn att marknadsföra Nalgen som kvalitativa och självklara produkter för den moderne camparen. 

Vi på redaktionen menar att dom även är ett bra alternativ för den moderne jägaren. Majoriteten av våra jaktmarker ligger förhållandevis otillgängligt och saknar el, rinnande vatten, telefonförbindelse osv. Det innebär att allt vi kan tänkas behöva i anslutning till jakten måste tas med hemifrån. Som exempelvis vatten. 

Förutom färg och storlek kommer flaskorna med en mängd olika alternativ när det gäller lock. Själva föredrar vi den stora klassiska "wide mouth" ute i fält medan en flaska med "on-the-go" eller "multidrink" med sugrör passar bättre i jaktbilen när ögonen ska hållas på vägbanan och åtminstone en hand på ratten. De yngre jägarna på redaktionen föredrar en mindre flaska på 350ml och med den mindre "on-the-fly"-pipen. Gemensamt för de flesta korkarna är att när dom är avskruvade från flaskan är hålet gott och väl stort nog att komma ned med en diskborste eller ställa in i diskmaskin. 

Senaste tillskottet i redaktionens kollektion av Nalgen-flaskor är en i mjukplast. Det fina med det är att ju mer du dricker ju mindre plats tar flaskan. Helt tom är den platt som en plastpåse och behöver aldrig ta upp mer plats än det finns vätska!

I bokhyllan: Jaktens Historia i Sverige

I bokhyllan: Jaktens Historia i Sverige

SKANSEN/BIOLOGISKA MUSEET

SKANSEN/BIOLOGISKA MUSEET