DOCKSTA SKOFABRIK AB

DOCKSTA SKOFABRIK AB

Det händer att vi på redaktionen inte är på jakt och måste respektera de civila klädkoderna. På sommaren när jakttiderna är som de är sätter vi på oss jeans, en t-shirt och ett par tofflor från Docksta skofabrik.

Docksta Skofabrik ligger på höga kusten och har en lång historia (som du kan läsa HÄR) Och som vi skrev i inledningen har man tillverkat skor som funnits med oss så länge vi kan minnas. Skorna tillverkas i fyra steg och på samma sätt som de gjordes 1923. 

Stansning: Här skär man ut de olika bitarna med stansknivar. Såväl skinnet som sulorna. 

Nåtling: Nåtling är det moment där de olika bitarna från stansningen sys ihop.

Pinning: Här sätter man nåtlingen på läst, även kallat sträckning. 

Bottning: I detta moment sätts sulan på plats, och man fräser sulkanten. Ytterligare finish och avsyning sker även i detta steg.

Skinnet i skorna garvas av Tärnsjö garveri i Uppland. Dels för att de är duktiga och dels för att transportsträckan mellan Tärnsjö och Docksta är relativt kort. Man lägger stor vikt vid sitt arbete för en hållbar framtid. Docksta skriver på sin hemsida att man vill ge framtida generationer samma förutsättningar som man själva haft att uppleva höga kusten och Skule nationalpark. 

bild: friluftsbyn.se

bild: friluftsbyn.se

Ena halvan av redaktionen bär just nu modellerna Patrik 962 Brun fettad, ett par slippers som tillsammans med modellen Gunilla började tillverkas på 50-talet och som fortfarande ser likadana ut idag. En klassiker helt enkelt för den som varken vill sticka ut men fortfarande vill ha ett par stiliga handsydda tofflor av läder på fötterna. Den andra halvan bär Mats Theselius Brogues-modell, ett par stiliga skinnskor I toffelutförande.  Detta är resultatet av ett samarbete med Mats Theselius som annars är mest känd för sina möbler som han gör för Källemo. 

 

Docksta poängterar även vikten med att de anställda har rimliga löner och en möjlighet till utveckling vilket är viktigt om vi vill slippa köpa svenska produkter tillverkade i Asien i framtiden. Genuina svenska företag som levererar högklassiga produkter är något som vi på Skjutklar älskar. Vi handlar mer än gärna för några extra hundralappar om vi får ha klassisk svensk design på fötterna. Vi lovar att folk kommer att fråga vad du har på fötterna och bli intresserade när du berättar om Docksta och hantverket de står för. 

 

 

 

 

 

Sievert brännare

Sievert brännare

Chevalier Colford Flannel Shirt

Chevalier Colford Flannel Shirt