Kamik Griffon C

Kamik Griffon C

Att hålla fötterna varma denna vargavinter har kanske inte alltid varit det lättaste. Lösningen har varit att köpa ett par rejäla skodon som är många nummer för stora och dra på sig några lager tjocka, stickade strumpor. Kanadensiska företaget Kamik som vi ska berätta om här har de där bjässarna till kängor/stövlar som håller fossingarna ordentligt varma. Det har man bevisat genom att sko ett flertal polarexpeditioner. Men om man vill kunna gå utan att vagga fram, om man vill kunna ta bilen till åtelkojan utan att trampa på broms och gas samtidigt? Dom har lösningen för det med.

Kamik startade som ett litet familjeföretag för över 100 år sedan i Kanada. Som bekant kan det ju vara rätt bistra vintrar där över så ordentliga skodon är av högsta vikt. Många av modellerna man salufar har sitt ursprung långt bak i tiden. Det man gjort under fyra generationer är att ständigt förbättra och utveckla sin produkt kvalitétsmässigt och miljömässigt. 

Redaktionens känga, Griffon, är en så kallad jodphurs utan snörning men med resår i sidorna. För att göra den än smidigare att dra på sig har man på insidan försett den med en vattentät dragkjedja. Faktum är att under det stiliga bruna buffellädret hittar vi ett membran som är vattantätt så vi kan kliva runt i den värsta city-slasken eller ta några steg i bäcken utan att väta ned oss. Skon ska enligt uppgift hålla värmen ned till minus 32 grader och detta tack vare ett rejält foder från Thinsulate som säges värma 1,5 gånger bättre än dun och dessutom även värmer i fuktigt tillstång. 

Yttersulan består av en rejält mönstrad gummisula och invändigt är skon försedd med en bekväm och fodrad komfortsula som man kan gå länga sträckor med. Faktum är att vi ofta valt bort de klumpigare och rejälare stävlarna när det har vankats drevkjedja och istället dragit på oss våra Griffon. Trots att vi trampat genom isen på bäcken och pulsat i halvmeterdjup snö har dom hållit måttet. Faktum är att skorna allt som oftast denna vinter fått sitta på även när vi rattat bilen till våra mer formella möten med leverantörer och andra civilia situationer utan att känna oss som värsta skogsmullarna. Skulle nog kunna kalla dessa skodon för nåt så ovanligt som ett par funktionella, tåliga och stiliga kängor som inte skäms för sig varken i den urbana miljön eller i busken.

Hutmacher Zapf

Hutmacher Zapf

Mora Eldris Limiterad

Mora Eldris Limiterad