Avignon Haga

Avignon Haga

Vilken sommar! Knappt en droppe regn sen tidigt i våras. Att jaga och röra sig i skog och mark iförd gummistövlar har knappast varit att tänka på. Men tro oss, regnet kommer och då kommer åtminstone vi vara säkra på vad vi har på fötterna.

Avignon är trots det franskklingande namnet ett svenskt varumärke. Det grundades för nästan ett kvarts sekel sedan av den före detta långdistanslöparen Mats Thorell. Det är alltså med en visshet om att våra fötter, knän och ben kommer må bra av att stå eller knata långa sträckor som vi drar på oss stöveln Haga

Med skaft i naturgummi i en olivfärgad grön nyans känns den nästan som arketypen för gummistövlar i premiumsegmentet. En bälg upptill med ett smart knäpplås tillåter oss att reglera skaftets bredd för att antingen ha jaktbyxorna nedstoppade eller utanpå skaftet. Vi gillart! Dock hade det inte gjort något om hela stöveln försätts med dragkedja för att underlätta i, men kanske framförallt urtagning efter en lång jaktdag som resulterat i fuktiga fötter. För det får man istället söka sig mot Avignons modell Rosendal, men med den skillnaden att du då även får en lite varmare stövel då den är isolerad med ett par millimeter neopren. 

Vidare är sulan tillverkad av italienska och pålitliga Vibram som vi tidigare berättat om här. Föga förvånande val när vi som sagt talar om en gedigen och fotriktig stövel. Trots att den högra sulan punkterades under vårens jaktfix när vi trampade rakt på en spik (aj!) håller den tätt. Åtminstone tillräckligt för att stå i två decimeter djupt sjövatten och dra upp båtar på land. Det vulkaniserade gummit måste ha slutit sig självt och vi kan bara hoppas att det även klarar dryga promenader i sankmark under höstens ripjakt.

Vi sökte en relativt sval, följsam och hyffsat stilig gummistövel till jakt och fritid. Vi är allt annat än besvikna!

Mangeboy79

Mangeboy79

Fickpluntan

Fickpluntan