Victor Alge: Möbeldesigner

Victor Alge: Möbeldesigner

En av de första sakerna vi lär oss när vi börjar jaga är att ta tillvara på viltet. På köttet ska det lagas mat och hornen ska upp på väggen. Victor Alge på Konstfack har tagit tillvaratagandet till en helt ny nivå. 

Foto: Hinke Tovle

Foto: Hinke Tovle

Att vi får kött vid jakten tillhör nog det mest grundläggande idéerna med jakt. Det finns regler i de olika jaktlagen om hur köttet ska delas upp och vem som har rätt till vad. Det är inte bara grundläggande utan också bland det viktigaste med jakten. Men vad gör vi med resten? Hur många av er läsare har en tagit vara på hud, päls och ben av det ni skjutit? Gissningsvis inte allt för många.45 procent av en älg slängs efter tillvaratagandet. Det här var saker som Jägaren och konstfack-studenten Victor Alge funderade på. Går det att ta vara på mer än vad vi gör? Vi ringde upp Victor och frågade. 

IMG_0571.jpg

Hej Victor! Är det viktigt att ta vara på djuren efter jakt?

Hej!  För mig är det viktigt att lyfta frågan om vad vi som jägare tar tillvara på efter skottet. Att kunskapen och hantverket kring jakten glöms lätt bort i en modern snabb värld. Också av etiska skäl tycker jag personligen att det är viktigt att använda så mycket jag kan.

Hur kom du på idén att göra möbler av restprodukter?

Jag har vuxit upp med jakt och när det var dags att börja tänka på ett examensarbete på Konstfack så låg jakten nära till hands som ämne. Jag hade också turen att få fälla en älg på premiärdagen och då var det liksom avgjort att just älgen och materialet kopplat till detta fantastiska djur skulle bli mitt fokus.

Vad är dina möbler egentligen gjorda av?

Jag utgick från att använda allt som inte äts av oss människor. Men jag var tvungen att minska ner lite och fokuserade huvudsakligen på huden eller skinnet i olika former. 

Finns det någon nackdel med att använda så här naturliga material? Luktar det eller förmultnar med tiden?

Jag har inte upplevt några nackdelar ännu faktiskt. De möbler som jag gjort i benlim och läder skulle absolut förmultna om de placerades utomhus men det var också tanken, att kunna återgå till naturen eller smältas ner till någonting nytt. 

Har du funderat på en större produktion eller att sälja möbler av restprodukter?

Jag säljer de uppblåsta möblerna på beställning. Problemet är att jag har svårt att få tag på någon som kan preparera hudarna, känner ni någon?

Har du fällt någon av möblerna själv? Alltså, har du en stol eller pall istället för trofé?

Jag hade resterna från fyra älgar i början av projektet, en av dessa hade jag fällt själv, resten fick jag från Öster Malma. Så absolut någon av möblerna är gjord av ”min” älg. Vet tyvärr inte vilken bara, den vill jag ju inte sälja! 

 

Victor söker för övrigt efter ett jaktlag som sysslar med allmogejakt med långsamma hundar. Ni når han enklast på www.victoralge.com

 

 

Garmin Alpha 100 & T5

Garmin Alpha 100 & T5

SVF

SVF