Från skott till stek

Från skott till stek

Fredrik Lundberg reder i sin nya bok ut vad som händer när man fällt ett djur. Från skott till stek inspirerar oss till att bli bättre och modernare i köket.

IMG_2273.jpg

Det finns två tillfällen i mitt liv när jag fått fundera ordentligt över min kulinariska existens. Det första tillfället var när jag lyssnade på Lotta Lundgrens sommarprat i Sveriges radio och hon förklarade att matlagning är en kärlekshandling. Lotta har rätt. Att det inte spelar roll om man är en jättebra kock eller om man är dålig, det är ansträngningen som räknas. 

Den andra gången var ett tillfälle när min flickvän undrade hur utbildningen för en jägarexamen ser ut. Hon frågade mig vad man lär sig under utbildningen. Jag rabblad upp lite av det viktigaste -Man lär sig om hur djuren och naturen fungerar, arter, säkerhet, vapnet och jakten, det mesta Hon svarade direkt -Lär man sig inte hur man tillagar viltet? Och här fick jag mig en funderare. Man lär sig förvisso att det är viktigt att visa respekt för djuret och ta tillvara på så mycket som möjligt. Men inte att faktiskt laga mat på köttet. Det är upp till var och en att ta ansvar för. 

IMG_2264.jpg

För visst är det ansvarsfullt att laga mat av det kött man skjuter, men är det fortfarande ansvarsfullt om maten är oinspirerande, smakar illa eller är tråkig?

Det ska tilläggas att jag är en ytterst medioker kock och att min matlagning är beroende av bra och utförliga kokböcker. Det jag inte kan i köket väger jag upp med en exemplarisk kokbokssamling, där Från skott till stek har en självklar plats. 

När man läser igenom recepten som är gjorda av kostekonomen och receptmakaren Kristin Johansson (och som dessutom är kategoriserade efter vilt) så inser jag direkt att min egen tillagning av vilt är gammeldags och lite tråkigt. Man måste inte göra Stek, sås och potatis av allt man skjuter. Det behöver heller inte vara särskilt svårt. Inspirerande bilder får mig att vilja göra en fräsch

IMG_2269.jpg

köp den här boken eller ge bort den i present till någon som kanske behöver bli inspirerad eller bara för den roliga läsningens skull

EKA Swingblade

EKA Swingblade

Fauna F12

Fauna F12