Garmin Alpha 100 & T5

Garmin Alpha 100 & T5

Hunden är jägarens bästa vän. Fantastisk att ha vid exempelvis eftersök och apportering. Och visst är det nåt aldeles extra att höra hundens skall under ett fint drev. De flesta hundförare vi stött på tar hjälp av den morderna tekniken för att lokalisera sin jycke och nu har även Skjutklars redaktion bekantat sig med det senaste från den ledande tillverkaren Garmin.

Det första som slår mig när jag tar den nya Garmin Alpha 100 i mina händer är hur robust och gedigen den känns. Och efter en säsongs testperiod är det bara att bekräfta att mitt första intryck stämmer, tuffa tag i skog och mark är inget problem för denna handenhet. 

Garmin (2).JPG

Som passkytt är det i princip första gången jag håller i en handenhet för hundpejl av detta slag. Visst har det sneglats på hundförarens skärm för att se hur drevet gick vid återsamlingen men aldrig förut har jag själv haft med mig en handenhet ut på jakt. Och absolut inte startat eller instalerat en. Men det är inga problem. Utan att behöva lusläsa nån instruktionsbok sätts ett litet minneskort med detaljerad topografisk karta in i en hållare bakom batteriet och enheten slås på. Parning med Halsbandet T5 är inte heller nån konst utan de hålls bara i närheten av varan och med ett knapptryck har det fått kontakt. Smidigt värre!

Den stora skärmen har en god läsbarhet även i solsken och enkla komandon går bra att utföra med handskarna på. Dock upptäcker jag att när det ska navigeras i menyer åker handsken av utan att jag tänker på det, det är trots allt bra mycket smidigare att klicka direkt med fingret. Men ganska snabbt förstår jag vilka två funktioner som är mest användbara; den som visar i vilken riktning plus avstånd hunden är(doggen), och skärmen som visar själva kartan. Efter inte allt för mycket trixande hemma lyckas jag till nästa jakt även exportera en GPX-fil med våra pass från WeHunt och föra över de till Alphan genom programmet Garmin Base Camp

Även hundföraren som hårdkört halsbandet T5 tillsammans med handenheten berömmer produkten. En del funktioner är klart mycket bättre än tidigare versioner och det finns massa data om hundens rörelser, skall, osv att ta del av. En välkommen nyhet på halsbandet är möjligheten att från handenheten låta halsbandet ge ifrån sig ljus och ljud. Kan vara av nytta om hunden exepelvis närmar sig en trafikerad väg eller på annat sätt behöver uppmärksammas.

Garmin (5).JPG

Som vanlig dödlig passkytt ställer jag mig dock tveksamm till om en Aplpa 100 är värd investeringen. Visst är det värdefullt att kunna följa hunden i terrängen men de hundförare vi frågat har inte haft något emot att låta oss fästa en liten lätt gps-tracker på hunden som vi då kan följa i vår mobiltelefon. Men är du precis som stora delar av redaktionen tokig i jaktprylar och har en slant över så kommer du absolut ha stor glädje av en Garmin Alpha 100.

Victorinox Swisstool

Victorinox Swisstool

Victor Alge: Möbeldesigner

Victor Alge: Möbeldesigner