Tretorn Terräng

Tretorn Terräng

Semester betyder landet för hela Skjutklar-redaktionen. Landet betyder blandat väder för hela Sverige. Därför har vi ställt ett par Tretorn terräng där, och ska vi vara ärliga så använder vi dom även om det inte regnar. 

Vad gäller gummistövlar tycker vi att Tretorn terräng uppfyller alla krav för att ha på landet eller i stan. Det här är ingen jaktstövel ut mer en vardagsstövel. Dessutom är den snygg och har reflex på hälen. Redaktionen bär den på väg ner till bryggan, brevlådan, hundpromenaden och ja, hela tiden helt enkelt. 

Tretorn grundades 1891 som Helsingborgs gummifabrik AB av Johan Dunker och tillverkade främst galoscher. Galoscherna höll dock inte måttet kvalitetsmässigt och grundaren reste till Ryssland för att besöka de ledande gummitillverkarna i St. Petersburg och Riga. I Riga mötte Dunker kemisten Julius von Gerkan som ställde upp och hjälpte till att förbättra kvalitén på gummit. Helsingborgsgummit uppfanns och en svensk succé var född. Med tiden utökades sortimentet med bollar, badmössor, däck och gummistövlar. 1911 så inrättades en barnverksamhet av bolaget då fabrikens anställda främst bestod 73% av kvinnor och minderåriga.

1934 bytte man namn till Tretorn AB. 

Vi på redaktionen har oftast valt gummistövlar från märken som Le Chameau och Hunters men har tagit till oss av kritiken från en del läsare som tycker att vi bör göra som med resten av vår utrustning och köpa mer svenskt. Vi tar till oss av kritiken och kommer bära Tretorn under höstjaktens blöta dagar och på landet. Även om Tretorn sedan 2002 ägs av tyska Puma. så ligger huvudkontoret fortfarande kvar i Helsingborg. 

Petromax Hobo Stove

Petromax Hobo Stove

Kupilka kåsa

Kupilka kåsa