Kupilka kåsa

Kupilka kåsa

För den där rätta kaffe-upplevelsen är det inte helt oviktigt i vilken typ av mugg drycken intas. Med denna kåsa kan vi ha kommit rätt nära den där speciella känslan vi är ute efter.

Visst, smaken på själva kaffet är ju en självklar del av kaffedrickande men det finns ju så mycket mer som spelar in för att vi ska bli riktigt nöjda. I vilken miljö kaffet intas, sällskapet och naturligtvis ur vilken typ av kärl vi dricker ur spelar stor roll. Som jägare och individer som gärna rör oss i vår fantastiska skandinaviska natur är det ofta naturligt att dricka kaffet ute. Visst går det att släpa med sig finporslinet ut men bättre är kanske något hållbarare som en emaljerad mugg eller kåsa. 

I den lilla klassiskt formade kåsan från finska  Kupilka har vi hittat ett trevligt litet ämbar att sörpla vårt kokkaffe ur. Formen ska enligt tillverkaren härstamma från 1700-talet då den tjänstgjorde som kärl för att provsmaka hembränt med. Typiskt finskt säger vi!

Det fina är att form, känsla och utseende andas en sån där klassisk träkåsa som många fjällvandrare väljer att hänga på ryggsäcken men skenet bedrar. Istället för en snidad kåsa är Kupilka 21 tillverkad av träflis blandat med ett kompositmaterial. Det ger alla de fördelar en träkåsa har men en mycket lägre vikt. Dessutom kan du diska kåsan i maskin vid behov och du behöver inte oroa dig för att det ska gå flisor ur den som det gör med en emaljerad mugg, som även har en benägenhet att bränna dina fingrar när drycken är varm. 

Materialet då, vad är det egentligen? Muggen är gjuten av ett ekologiskt kompositmaterial som består av 50% cellulosa från finska skogar och resten en termoplast som testats och blivit godkänt av amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten (FDA). Tillverkningen har skett med 100% förnybar energi.

Det finns även andra trevliga produkter i materialet som tallrikar, större skålar och bestick. Däremot funderar vi på att ta fram sandpappret och slipa bort de märken som finns kvar av gjutformen. Det ger ett lite tråkigt och massproducerat intryck och förtar känslan av en karvad träkåsa vilket känns lite onödigt. Det ska tydligen vara åtgärdat i den lite nyare och större versionen av kåsa. Originalfärgen är den träfärgade men numera går många av produkterna även få i grönt, rött eller svart. Vi tänker att vi kommer vilja ha en hel kollektion av produkter från Kupilka och nästa kåsa blir nog en grön eller röd.

Tretorn Terräng

Tretorn Terräng

Damasker

Damasker