Ilicon Hypear Hunt

Ilicon Hypear Hunt

När det kommer till hörselskydd för oss jägare är det rätt många parametrar som ska bockas av för att hitta den perfekta produkten. Propparna från lilla Ilicon klarar att uppfylla en hel del av önskelistan trots att dom helt saknar inbyggd elektronik - något som är både dess styrka och svaghet.

För många jägare är kåpor med elektronisk medhörning det självklara valet när det gäller hörselskydd under jakt. För att överlista viltet gäller det ju att utnyttja och spetsa de sinnen vi har och hörseln är ett av dem. Visst jagar majoriteten fortfarande utan någon form av skydd alls men vår tydliga uppfattning är att den halvdöva skaran krymper allt mer. Obekvämt och varmt, omöjliggör bärandet av hatt, håller inte tätt mot glasögon och klonkande när gevärskolven slår i vid anläggning brukar vara argument för att köra utan hörselkåpor.

Alternativet med formgjutna proppar har varit rätt dyrt. Den stora investeringen är det relativt få som är beredda att göra. Då kan detta vara en lösning. Ilicon heter en tillverkare som scannar ditt öra och sedan gjuter proppar i silicon skräddarsytt exakt efter ditt specifika öra. I över 20 år har man arbetat med 3D-printing och genom att hoppa över steget med att låta en auktoriserad audionom gjuta av dina öron och därefter scanna avgjutningen kan man hålla nere kostnaden. Istället 3D-scannas dina öron invändigt direkt hos Ilicon i Jönköping eller så kommer de till ditt jaktlag eller skytteklubb om ni är minst 5 och befinner er närmare än ca 40 mil från Jönköping. Ring och hör!

Dessutom saknar propparna elektronik och det är där man gör den stora vinsten i tillverkningskostnad. Det här är något som audiofiler och aktiva musikälskare fått upp ögonen för. Det kan va galet bökigt att hitta rätt storlek på dina in-ear hörlurar och när du ska ut på löpturen ramlar de ur efter en liten stund eller börjar skava. Istället kan du byta ut standardpropparna mot Ilicons formgjutna och passform och ljudkvalitet blir så bra de kan bli.

Nu har man även tagit steget att erbjuda dessa formgjutna produkter för oss jägare, Hypear. Men medhörningen då, kan du höra nånting av din omgivning eller dämpar dom lika mycket som vanliga täta öronproppar? Jo då, visst kan du föra ett samtal med grannen bredvid när du väntar på din tur på skjutbanan men det finns ingen förstärkning av ljudet. Istället för du in ett filter i proppen som dämpar höga, plötsliga ljud och däremellan släpper igenom en del av omgivningsljudet. Funkar helt klart tillfredställande när vi varit och övningsskjutit och känns inte som dämpningen är för klen. Dessutom har jaktversionen en liten ingång för att ansluta luftkanal till jaktradion (ni vet sån där genomskinlig krullig telefonsladd FBI-agenter har bakom örat).

Du får alltså bekvämligheten med ett par små formgjutna proppar som skyddar, sitter bekvämt och knappt märks dock utan förstärkning av det omgivande ljudet. Redaktionen är van vid att minsta lövprassel från en näbbmus låtit som en annalkande storoxe i våra uppskruvade kåpor. Tills vi vant oss nöjer vi oss med att ta med våra Hypear till skjutbanan och fågeljakten där vi inte har lika höga krav på ett tillspetsat hörselsinne. 

Chevalier Dallas Forester Pant

Chevalier Dallas Forester Pant

Petromax Perkomax

Petromax Perkomax