Jagdhund

Jagdhund

Ylle, vadmal, loden, filt – kärt barn har många namn. Dessa mekaniskt bearbetade kläder av ull har varit förstahandsvalet för jägare i hundratals år. I alla fall fram tills texmex-materialen av plast för några år sen gjorde sitt intåg i jaktvärden. Efter ett par säsonger med Jagdhunds jaktställ i loden lämnas våra jaktställ i gore tex allt oftare hemma i garderoben, speciellt under de kallare månaderna på året. Det som funkade för Bockstensmannen på 1300-talet fungerar även bra för den moderne jägaren idag.

Funkis med loden

Konfektionsfirman Jagdhund är traditionalister i den mening att basen av de kläder man saluför till jakt är tillverkade i loden. Inte bara ett naturligt material av filtad/kardad/varpad ull utan även ett naturligt val då det grön-gråmelerade tyget härstammar precis som Jagdhund från Österrike och Bayern. Även fast man är traditionalister i valet av material är kläderna något helt annat än knäbyxor, filthattar och läderhosen. Snitten är moderna, funktionerna och detaljerna väl genomtänkta och materialen utvecklade för att prestera i varierande typer av miljö. Exempelvis har man blandat in andra typer av fiber med ullen för att få nya egenskaper. För att öka slitstyrka har man tex blandat merinoull och hår från alpacka, en annan blandning med kamelhår gör tyget lättare och mer fuktransporterande.

Jackorna Zwettl, Erzberg(den -SKJUTKLAR- testat), Hochkogel och Puxberg.

Jackorna Zwettl, Erzberg(den -SKJUTKLAR- testat), Hochkogel och Puxberg.

Att så här års jaga rakt igenom klädd i ull är en fröjd! Varmt och gött så klart men även bra ventilerande och helt knäpptyst! Många tyger blir hårdare och frasigare i minusgrader och kan då röja dig men inte ullen. Om tyget är halva grejen med Jagdhunds plagg är de finurliga lösningarna den andra delen. Om man synar den tredje generationen av byxan Alpine 3 upptäcker man att knän och bak har dubbelt tyg för att skydda mot kyla och fukt, ventilationen på utsidan av låren pumpar ut överskottsvärme vid gång, löstagbara hängslen, knivficka placerad fram på benet för att inte vara i vägen när man sitter ned, ryggslutet är förhöjt så du slipper visa myntinkastet när du böjer dig fram, bensluten har krokar och stålbyglar för att få till ett snölås med mera med mera. Det märks att det är jägare som ligger bakom produktionen. En produktion som för ovanlighetens skull sker inom EU.

Samma story är det med jackan. Vi har valt att titta närmare på modellen Erzberg, en halvlång jacka i  Campak-Loden (kamelhårsblandningen) med rekyldämpade förstärkningar på axlar och bröst av kviltad ull. Jackan har tvåvägsdragkedja, tysta tryckknappar, hela 9 fickor; två innerfickor med dragkedjor, radioficka, bröstfickor med patronhållare, handvärmarfickor och stora fickor med lock. Trots alla dessa fickor, förstärkningar och ett varmt foder är jackan ändå hyffsat slimmad.

Sammanfattningsvis skulle vi kunna beskriva Jagdhunds kläder som funktionella nog att fungera kompromisslöst under praktisk jakt men ändå ståndsmässiga nog till herrgårdsjakten.

Shots & Pots

Shots & Pots

MeatEater

MeatEater