Skogens vita Konung

Skogens vita Konung

Den vita älgen Ferdinand har varit i ropet på sistone och figurerat i riksmedia rätt frekvent de senaste månaderna. Han blev viral när ett kommunalråd filmade honom simmandes över en å men älgen har också uppmärksammats då en människa kom till skada. En riktig kändis-älg med andra ord. Men det är inte därför vi gärna lyfter fram denna naturdokumentär av Ulf Jonasson. Den vita älgen i sig själv är ju så klart fängslande men bara det faktum att vi får följa en älg på så nära håll är fascinerande nog.

Vi håller nog älgen som det mäktigaste viltet i våra svenska skogar. Vi fylls av ödmjukhet inför det majestätiska djuret varje gång vi ser den skrida fram i skogen. Och denna älg är alltså än mer sagolik då den är helt vit! Det är med andra ord mer än försåtligt att filmaren Ulf Jonasson under så många år följt denna speciella älg och genom åren nästan odlat en personlig relation till det mäktiga djuret. Även älgen, som av många kallas för Ferdinand, verkar ha ett visst tycke för sin följeslagare med filmkamera och poserar villigt i en älgs alla tänkbara vardagssysslor. Dock verkar han värna om det privata när det är dags för brunst och smiter år efter år från sin filmkameran. Men att så stor del av Ferdinands liv ändå tillåts hamna på film har kanske sin naturliga förklaring. Redan som liten vande han sig vid människors närhet då han som kalv fick lite hjälp på traven. Efter att hans mor strukit med en sträng vinter utfodrade välvilliga ortsbor i de värmläska skogarna honom och han kunde till slut växa upp till en riktigt imponerande 20-taggare.

älg vit skhylt.jpg

Populationen av vita älgar är förhållandevis stor i Värmland och till stor viss del kan man nog tacka den mäktiga älgtjuren Ferdinand för det. Han, men även andra vita älgar, är fredade hos många av jaktlagen och det faktum att de är vita kanske även har bidragit till att inte så många gått trafikdöden till mötes. Men för bara ett halvår sedan var det nära att Ferdinand föll för jägarnas kulor. En kvinna som var ute och rastade sina hundar en novembermorgon fick bekanta sig med en lite väl närgången älgtjur och drattade på ända så illa att hon var tvungen att söka läkarvård. Skyddsjakt utlystes men tack vara omfattande protester land och rike runt fredades Ferdinand.

Filmaren Ulf Jonasson tittar ut ur sitt gömsle

Filmaren Ulf Jonasson tittar ut ur sitt gömsle

Att här få följa en älg så nära över tid är verkligen nåt speciellt. Som jägare ser vi den oftast bara skymta förbi men här har filmaren fångat älgen stilla idisslande och vid något tillfälle till och med slumrande i den mjuka mossan. Det är just det som är så magiskt med Ulf Jonassons filmande, att det är den gamla skolan av naturberättande. Långt från den snabba klippen och höga smällarna hos jaktkanalerna på Youtube. SVT och public service när det är som bäst!

En slumrande Ferdinand  Foto: SVT genom Ulf Jonasson. Se filmen  HÄR

En slumrande Ferdinand

Foto: SVT genom Ulf Jonasson. Se filmen HÄR

Fickpluntan

Fickpluntan

Opinel no 8

Opinel no 8