Pikefight 2017

Pikefight 2017

Innan vi blev jägare ägnade vi oss åt sportfiske. Vi körde båtar på trailers, förberedde tafsar framför brasan och hade stenkoll på senaste akvariepumpen för att syresätta våra betesfiskar. Visst händer det fortfarande att vi dänger lite gummi i hemliga viken nån gång om året men det blir tyvärr alltmer sällan. Tur då att vi via Youtube kan se landets största leverantörer och sportfiskeprofiler göra upp i fisketävlingen Pike Fight.

Under sex avsnitt får följa med de fem teamen i tre deltävlingar till tre klassiska gäddvatten. Där de gör allt vad de kan för att dra upp de längsta gäddorna och precis som i internationella tävlingar är det den sammanlagda längden av varje lags fem längsta gäddor som avgör vem som vinner dagens deltävling. Dessutom delas det ut bonus-poäng till det lag som lyckas bästa i "the big five".

pikefight puss.jpg

Lagen som tävlar 2017 är: Team Rapala / Storm, Team Abu, Team Westin, Team Svartzonker och Söders Sportfiske som också är initiativtagare. Det finns en liten prissumma på 20 000 kr som vinnaren får skänka till välgörande ändamål men det som lockar fram vinnarskallarna hos teamen är nog ändå möjligheten att vinna över Sveriges samlade elit när det gäller gäddfiske. Det gör också att vi får se exakt vilka val de gör när det gäller beten, rullar, taktik, val av område och spöföring. Alla vill ju vinna och delar givmilt med sig av sina bästa tips framför kameran. Redaktionen består ju som bekant till stora delar av prylnördar. Det fina är att så fort vi känner suget att själva pröva deltagarnas utrustning är det bara att surfa in på Sportfiskeprylar och shoppa loss bland de beten och spön som används i tävlingen.

Produktionen av FreeWaterPicture är proffsig och snygg. Tuff musik, dramatiska klipp, foto med drönare och undervattenskameror. Men när det hettar till kan det stumtals bli en aning skränigt med speakerns upphetsade stämma och även en aning grabbigt. Men dramatik och spänning i produktionen saknas det sannerligen inte. Det är fina killar och sköna karaktärer vi får följa i båtarna men det skulle inte göra nåt om testosteronnivån drogs ned en aning till nästa års produktion och några tjejer fick följa med ut på böljorna. Vi tror och hoppas nämligen att sportfiskevärden är på väg att göra samma resa som så sakteliga startat i jägarvärlden; nämligen fler kvinnliga utövare.

Ett tillägg för i år i PikeFight är att varje nytt fiskevatten introduceras av en representant från Sportfiskarna. Där går man igenom olika scenarier och hur de olika delarna skiljer sig åt. Vi får också en kort historielektion om förutsättningarna för sportfisket förr i världen. 

Hur som helst, ikväll sänds det fjärde avsnittet så skynda in på Tuben och kläm de tre första avsnitten så hinner du se kvällens upplösning som utspelar sig i vattnen kring Furusund. 

Foto: FreeWaterPictures youtubekanal
The Hunter - Call of the wild

The Hunter - Call of the wild

Uncle Mikes Rembygel

Uncle Mikes Rembygel