Kategorier

Morberg knivsset

Morberg knivsset

Kan man ha får många knivar? Om det definieras av hur ofta knivarna används ligger redaktionen definitivt nära den övre gränsen när det kommer till jaktknivar. För att med något sånär gott samvete kunna fylla på i knivförrådet har vi nu vänt blickarna mot köket och hittat ett litet trevligt knivsett som fått flytta med till jaktstugan.

Vi har hittills skrivit om ett tiotal knivar som passar ypperligt när det kommer till jakt och friluftsliv. Men det är ju bara första steget när det gäller att ta hand om vårt vilt. Förr eller senare kommer ju viltet in i köket och skall då bli till kulinariska upplevelser och precis som vanligt blir resultatet bättre och arbetet trevligare med goda verktyg.

När vi sökte efter lämpliga knivar att ersätta de gamla från 70-talet som kom på köpet av jaktstugan ville vi ha något som höll måttet när det gäller dagens krav på stålets kvalité men ändå kändes lika klassiskt och självklart hemmahörande i den miljön som de ursprungliga knivarna. Glada blev vi när vi sprang på ett gäng knivar med handtag i obehandlad ek, rostfritt japanskt stål och med bolster och nitar i mässing. Att det sen var en välkänd jägare, kock och skådespelare som tagit fram produkten var en trevlig bonus och kanske ett litet bevis på att vi tänkt rätt.

Morberg stilleben.jpeg

Per Morberg säger själv såhär om sina produkter: ”Bra redskap i köket är minst lika viktigt som kvaliteten på råvarorna i maten. Jag hittar sällan det jag vill ha och förstår inte varför det ska vara så svårt –många av de bästa produkterna har ju sett likadana ut i hundratals år. Därför har jag tagit fram mina egna köksredskap som mina barnbarnsbarn också ska kunna använda –gedigna kvalitetsprodukter till ett rimligt pris.”

Det lilla setet vi valt att ta med ut till jaktstugan består av en liten skalkniv, en grönsakskniv och en fullstor kockkniv. Allt förpackat i en trevlig låda. Eggvinkeln följer japansk standard och är på hyffsat branta 16 grader och är därmed sylvass, trots det håller den sig skarp länge tack vara det relativt hårda stålet. Det är inte det hårdaste av hårda stål och vinkeln är inte heller så brant som vissa andra japanska knivar utan perfekt anpassad till den hårdhet (56 HRC) stålet har. Det gör att vi lätt kan skärpa upp knivarna vid behov. Vill man lyxa till det än mer finns en variant med japanskt kolstål som är ännu hårdare (62 HRC), dock kräver den sitt underhåll för att inte rosta vilket vi tycker passar lite sämre i en stumtals ouppvärmd jaktstuga. Även brödkniv och köttyxa finns i kollektionen för den som vill utöka sin arsenal.

Premiumvarianten i kolstål med guldsignatur. Den lilla skalkniven. Köttyxa
Jägareförbundets Ungdomsjakter

Jägareförbundets Ungdomsjakter

Hutmacher Zapf

Hutmacher Zapf