Hutmacher Zapf

Hutmacher Zapf

Delar av redaktionen lånade ett hus i Bayern, åkte på semester och blev med hatt.

IMAGE.JPG

När man kör runt i Bayern och Tyrolen så inser man ganska snabbt att det står ett jakttorn på varenda åker. Eller Jägerturm som det heter på tyska. Och när jag senare pratar med vår granne som är tysk grisbonde så inser jag att han inte kommer att respektera mig så länge jag inte har en hatt. Efter att googlat varenda hattmakare i hela Centraleuropa hittar jag rätt. En hattmakare i norra Österrike med gamla anor och ett par jakthattar i sortimentet. En dagsutflykt till Salzburg var redan inplanerad och en omväg på tre mil var helt okej för flickvännen. Jag skulle äntligen bli med hatt.

IMAGE.JPG

Zapf grundades 1893 men hattmakare har man vart i släkten sedan 1500-talet. Speciellt stolt är man över intyget som visar att man vart officiell hatt leverantör till Otto von Habsburg, Österrike-Ungerns sista kronprins.

IMG_1568 2.jpg

Den svåra delen var nu att bestämma vilken modell av hatt som passar just mig. När man är på plats i Tyrolen så är det lätt att få feeling, vilket jag fick. Jag testade flera traditionella modeller och var nära på att välja en modell som jag är osäker på om jag hade kunnat stå för hemma i Sverige. Tillslut får jag hjälp och jag förklarar på min knackiga tyska att jag vill ha en modell som fungerar bra till jakt i hela världen. Mannen i butiken rekommenderade direkt hatten Ferdinand. Deras dyraste modell inom jaktsegmentet. Och det gjorde har rätt i. När jag senare på kvällen hälsade på grisbonden så möttes jag av ett stort leende och vi pratade inte om annat än jakt och hattar.

Morberg knivsset

Morberg knivsset

Kamik Griffon C

Kamik Griffon C