Mora Garberg

Mora Garberg

Ibland känns det som att vi på knivklar, jag menar skjutklar, fokuserar väldigt mycket på jaktknivar. Vi ser det så att vi kommer från ett land där vi har väldigt starka aktörer och varumärken just när det gäller stål och knivar. Allt från Sandviks stål till Fällkniven och Karesuandos knivar, men det mest välkända och traditionella varumärket är nog ändå Morakniv. Förmodligen äger varenda människa i det här landet en kniv från Mora, iallafall borde man det.

När skjutklar-redaktionen hörde om att Morakniv utvecklat "sin bästa kniv någonsin" som sålt 600 procent bättre än förväntat blev vi intresserade. Låt oss presentera Garberg. 

Garberg är en väldigt robust kniv med fulltånge (kom ihåg det ordet), alltså att stålet i bladet går genom skaftet och ut på andra sidan, vilket gör att kniven blir väldigt mycket starkare. Detta är något som enligt mora har varit efterfrågati flera år av kunder och knivälskare.

Garberg har fått namnet från fädbodvallen i dalarna med samma namn. Koordinaterna till fäbodvallen finns på knivens förpackning om man känner för att ta sig en tur dit. För att tydligt visa sitt ursprung finner vi även ett mönster på skaftet som är hämtat från landskapsdräkter från dalarna.

Mora har gett Garberg en slipning som enligt dom själva håller längre, även baksidan av kniven har en skarp kant för att kunna använda mot eldstål, vilket fungerar utmärkt. 

När man väljer en Garberg så står det mellan läderslida eller multimount. Multimount är en plastskida som är anpassad för att kunna sätta var som helst, på ryggsäcken, skotern, väggen etc och är kompatibelt med molle-system. Redaktionen föredrog dock läderslidan som är kraftig och otroligt fin och kostar någon hundralapp mer. 

Allt som allt så känns det är som nått annat än den där vanliga morakniven vi alla känt på. Den är tyngre men också finare. Redaktionen hoppas att Mora kommer att ha kvar Garberg i sortimentet i många år framöver, men också att man fortsätter att utvecklas som företag på exakt det här sättet. Sky is the limit och knivmarknaden är långt ifrån mättad för morakniv. 

SPECIFIKATIONER

SPECIFIKATIONER

Light my Fire Tinder-on-a-rope

Light my Fire Tinder-on-a-rope

I Bokhyllan: Kött - Håkan Fällman

I Bokhyllan: Kött - Håkan Fällman