I Bokhyllan: Kött - Håkan Fällman

I Bokhyllan: Kött - Håkan Fällman

Som jägare har vi i viltköttet en unik och fin råvara som verkligen är nåt extra. Klimatsmart, gott, nyttigt och ofta med en fin anekdot är det vår skyldighet att ta hand om det på bästa sätt. Men hur gör man det då? Det berättar jägaren, slaktaren och köttgrossisten Håkan Fällman i sin bok som kort och gott heter Kött från förlaget Natur och Kultur.

Redan som liten jobbade den unge Fällman med kött då hans pappa drev ett slakteri. Håkan Fällman förädlade verksamheten och har under rätt många år nu varit en av de främsta att förse städernas finare krogar med den prima råvaran. 

Film om Fällmans Kött

Det är inte bara viltköttet som boken handlar om utan Håkan Fällman går i tur och ordning igenom kött från: nöt, kalv, fläsk, lamm, ren och vilt, fågel. Det händer inte så sällan att redaktionen lyckas lägga vantarna på annat sunt och ekologiskt kött förutom det egenskjutna viltet. Vi har exempelvis grannen vars grisar gärna lånar en bit av det nya kalhygget, den lokala slaktaren Jonte som förutom att köra plogbilen om vintern även föder upp kossor och jaktkamraten från stan som flyttat ut på landet där han bor tillsammans med lamm och höns. Uppfödare vi känner personligen och djur vi vet haft ett bra liv.

Boken har några år på nacken (2009, Natur och Kultur) men det spelar kanske inte jättestor roll. Fokus är på husmanskost och många recept är hämtade från Håkan Fällmans familj, nära och kära. En nivå på både recept och instruktioner som ligger på lagom nivå för redaktionen men kanske inte alltid den största utmaningen för den avancerade hemmakocken.

Boken är lika mycket en uppslagsbok som en kokbok. Recept blandas med styckningsscheman, hur uppfödning och slakt går till, hur du som konsument kan se vad som är ett friskt och sunt kött och hur mörning mm går till. Till hjälp har han haft uppfödare, styckmästare, jägare, vänner och stjärnkockar.

Ju fler kockar - desto bättre kokbok!

Läs och studera - börja sedan briljera!  Håkan Fällman

Läs och studera - börja sedan briljera! Håkan Fällman

Mora Garberg

Mora Garberg

Stabilotherm Diamant

Stabilotherm Diamant