LL BEAN BOOT

LL BEAN BOOT

LL Bean är ett postorderföretag från Maine, en liten stat högst upp på den amerikanska östkusten. En stat som är känd för sin vackra natur, sitt hummerfiske och sitt LL Bean.

161110_desktop_09.jpg

Leon Leonwood Bean utvecklade en vattentät stövel 1912 och av den första prototypen av Maine Hunting Boot så returnerades 90 procent på grund av att dom helt enkelt gick sönder. Leon designade om, förbättrade och bytte material och plötsligt hade han skapat sig ett imperium. Den enkla kängan består av en fot i gummi med kedjemönstrad sula och ett skaft i läder. Simple as that. Maine hunting boot, eller LL Bean Boot, som den heter idag sys för hand i Maine och är ett hantverk för vad man får för de 1200 kronor (plus tullavgift) kängan kostar.  

Idag är LL Bean ett av USAs största postorderföretag men arvingar till Leon sitter fortfarande i styrelsen. Det går att hitta allt från jaktkläder och kängor till kanoter och handdukar. Det finns inga fysiska butiker i USA förutom den i Maine, och för de riktigt inbitna anhängarna ingår det att ta en bild utanför den 24-timmar-om-dygnet öppna butiken, gärna mitt i natten.

Då det har gått 105 år sedan Leon Leonwood Bean gjorde den första modellen av LL Bean boot så finns det idag flera utföranden och längder på den populära skon. För jakt rekomenderar vi den lite dyrare varianten med Thinsulate och Gore-tex membran som försäkran mot att bli blöt under jakten. 

Passet

Passet

Elmia Game Fair

Elmia Game Fair