Damasker

Damasker

Vi vill ha Damaskus och vänder blickarna mot norrland.

När vi sitter där och går igenom knivar på internet så inser vi snart att de dyraste oftast har vackra och mönstrade blad, så kallad demaskering eller mönstervällning. Demaskering är en smidesteknik för att få fram blad med stålets skärpa och järnets seghet. 

När man demaskerar så (enkelt förklarat) så tar man två eller flera stycken stålbitar med olika kolhalt och värmer där något är segt och något är hårt. de olika stålen värms upp och väller samman genom att smida. De olika stålen går ihop till en homogen massa och bearbetas för att få fram mönster. Vill man läsa en längre utläggning så finns det en på Damasteels hemsida. 

Olika mönster på damaskering fråm damasteel i Söderfors

Olika mönster på damaskering fråm damasteel i Söderfors

Redaktionen har valt modellen Giron från Karesuandokniven (som vi tidigare skrivit om) Giron är det samiska namnet på fjällripa, vars huvud skall symboliseras av skaftets topp, vingen fladdrar löst på slidan. Handtillverkad i Karesuando 25 mil norr om Polcirkeln. Bladet är damaskerat av Damasteel och skaftet är av masurbjörk med inslag av renhorn. Den känns genuint svensk och är ett otroligt hantverk.

Kniven är perfekt för vintern jakt på fjällripa när en stor F1 Pro eller Garberg (som vi köper till andra aktiviteter) blir för stor och otymplig. När vi hanterar den lilla fågeln behöver vi en fin liten kniv för att operera enklare. Bladet är vasst och förblir med gratis slipningar och 10 års garanti från Karesuandokniven.

Kupilka kåsa

Kupilka kåsa

Tretorn Tornevik Breathable 

Tretorn Tornevik Breathable