Jägareförbundets älgbana

Jägareförbundets älgbana

Tor inte vi sticker ut hakan speciellt mycket när vi säger att det stora flertalet av landets jägare har nån gång känt ångest, stress och nervositet när det är dags att besöka älgbanan. 

Det var jägareförbundet som 1949 såg till att införa skytte på löpande älg över hela landet. Då hade redan ett gäng län kört denna övning under nästan 10 års tid.

Skyttet går till så att du totalt skjuter 4 skott per serie: ett skott på stillastående älgfigur och sen nästa skott när älgen efter ett par sekunder börjat röra sig och springa åt vänster. Därefter sker samma sak fast åt andra hållet. Älgsymbolen som du trycker av skotten mot är 80 meter bort och löper de 23 metrarna i sidled på 4.3 sekunder. Det betyder att det är en ganska snabb älg. Ingen sakta lunk av skogens konung utan snarare en skengalopp. 

Nåja, efter lite övande och tips brukar de flesta till slut hitta ett vägvinnande sätt att få godkänt. Det är ju trots allt en statisk hastighet älgen håller och när du knäckt koden och kommit underfund med hur långt fram du ska sikta för att framförhållningen ska bli rätt brukar skotten sitta inom träffområdet. Med det sagt kan det ju alltid diskuteras hur realistisk älgbanan är. Många jägare avstår skott i de hastigheterna och på det avståndet. Och att försöka vissla på pappälgen för att få den att stanna hjälper tyvärr inte. Det har höjts röster för att få övningsskyttet att mer likna verkliga situationer under jakt. Och faktum är att precis som en bilist som klarat körprovet är du som jägare inte tvingad av lagen att avlägga årliga prov. Däremot är det en god idé att lära känna dina begränsningar som skytt. Och att få godkänt på älgprovet är ett ganska vanligt krav bland jaktlagen för att få delta under älgjakten.

Nytt träffområde sedan årskiftet.

Nytt träffområde sedan årskiftet.

Att bli godkänd ja. Vid införandet var det endast en rund cirkel man skulle träffa inom. Men eftersom ett skott även är dödande i älgens alla vitala organ utökades träffområdet något, främst i överkant. Vid årsskiftet justerades området ytterligare. För att skjuta mitt i prick måste du träffa 62 mm lägre och treans valör blev 13% mindre. Allt för att säkerställa att skottet är direkt dödande. Ju närmare centrum av träffområdet skottet sitter ju högre poäng får du där 5 är det högsta. För att skjuta en "guldserie" krävs totalt 17 poäng på dina fyra skott, exempelvis 5+5+4+3 och för att bli godkänd (brons) krävs att alla smällar sitter inom träffområdet och det ska klaras av tre gånger. Det är dock inte nödvändigt att göra det under samma dag. Silver är 14 poäng där inget skott tillåts vara utanför träffområdet. 

Manuell markering (tryck på bild för att se mer)

Manuell markering (tryck på bild för att se mer)

Många av landets älgbanor är fortfarande manuella. Med det menar vi att du inte får veta direkt efter varje skott var du träffat. Istället får du vänta tills en funktionär visuellt inspekterar älgfiguren och meddelar var dina skott tagit. Alternativet är ett akustiskt system. Förenklat är det så att mikrofoner i anslutning till tavlan mäter ljudet från träffen och koordinaterna markeras på en monitor som visas direkt vid skytten och skjutledaren. Ett annat alternativ till de traditionella älgbanorna är ju de skyttebiografer som blir allt vanligare. Flertalet av dem erbjuder skytte på älgbana men du kan ju dessutom passa på att även träna på mer verklighetstrogna situationer i älgskogen!

Skjutklars Checklista för nybörjaren

Skjutklars Checklista för nybörjaren

Lundhags Syncro High

Lundhags Syncro High