Jakt på svamp

Jakt på svamp

Inom svampplockningen finns det inte lika många och viktiga prylar som inom jakten. Jag vågar ändå påstå att man inte ska ge sig ut i skogen utan några av dom.

FullSizeRender.jpg


Redaktionen tar alla chanser vi får att gå ut i skogen och dessutom att fylla våra frysar. Svampplockningen är därför perfekt. Det finns dessutom olika fraktioner på redaktionen där den ena tycker svampplockning är en trevlig promenad i skogen och avkoppling, medan den andra anser att det ska plockas så mycket på så kort tid som möjligt och har man trevligt eller inte spelar inte så stor roll.


Vad behöver man då för att underlätta så mycket som möjligt? Vi börjar med att bortse från kläder. Det är en självklarhet att man klär sig efter väder och håller sig torr. Gummistövar är väl att föredra i dom flesta fall. 

Men en sak är vi överens om. Det finns två saker vi inte kan vara utan. De två viktigaste prylarna är information och ett jaktvapen. 

Med information menar vi kunskap. Och den viktigaste kunskapen är att aldrig stoppa något i munnen som du inte vet vad det är. Detta görs enklast genom att läsa och lära. En bra svampbok är vårt bästa verktyg för att inhämta information. Vi har testat diverse appar på telefonen men ingen är så par bra att vi kan slänga våra gamla böcker. 

Skärmavbild 2018-09-19 kl. 11.36.39.png

Favoriten är Nya svampboken av Pelle Holmberg och Hans Marklund. Den går igenom svampar, vart vi hittar dom och (kanske viktigast) vilka andra sorter dom kan blandas ihop med. Den finns dessutom i en smidig fält variant som är enkel att ha med sig i fickan väl på plats i skogen.

FullSizeRender.jpg

Jaktvapen då? Hur ska vi enklast fälla vårt vilt (svampen) Med en kniv. I det här fallet en fransk klassiker i Opinel. Den har en borste på baksidan och är ihopfällbar för att kunna göras liten och inte orsaka onödiga skador. Opinel som vi tidigare skrivit om är fransmännens favorit och den här svampkniven är inte bara en bra kniv utan också en ganska vacker kniv. Den kostar också så pass lite att alla har råd med den. På baksidan av bladet finns en yta för grovrensning (som vi gör i skogen) och den vassa sidan för finrensning (gör vi hemma) borsten är användbar hela tiden. Så ut i skogen och ta tillvara på vad den har att erbjuda. Men glöm inte att köpa prylar först!

Stihl FS 360 C-EM

Stihl FS 360 C-EM

WO-tornet

WO-tornet