Grunder i svampplockning

Grunder i svampplockning

Svamptiderna är nästan slut men än finns det gula guldet där ute så sluta fundera och ge er ut. 

Svamp och jakt är ganska lika varandra. Man får en (oftast) fin naturupplevelse och man behöver en massa utrusning. Skjutklar redaktionen går idag igenom vad som egentligen behövs för att svampplockningen ska bli så bra som möjligt. 

Kläder

När vi plockar svamp är det kläder efter väder som gäller med ett undantag - Gummistövlar. Gummistövlarna fungerar hur fint väder det än är och det är väldigt skönt när du trampar fel i nån mosse. Annars rekommenderar vi funktionella byxor, en tjockare skjorta, gärna rutig och regnjacka. 

N-2004535-111_0.jpeg

Utrustning

Det är utrustningen som skiljer agnarna från vetet. Här går det självfallet att köpa hur dyrt om helst , alternativt att ta det man har hemma. Vi väljer självfallet det första alternativet.

Vi har valt ut de viktigaste produkterna.

Kniven

Vad det gäller svampkniven så är den vanligaste modellen den lilla kniven med borste på baksidan som du hittat i en låda på landet, och hur kul är den?

Våra vänner på Fällkniven rekommenderar Fällkniven U2 då den är liten, smidig, och lätt att göra ren. En kniv med infällt blad är lätt att stoppa i fickan. 

noz-fallkniven-u2-4.jpg

Vill du ha en mer traditionell kniv finns Opinel. Franska knivar i både traditionellt och lite modernare utförande. Dom är inte så dyra och bladet går att fälla in. 

Våra vänner på Mora har en renodlad svampkniv som är väldigt fin och har en borte för grovrensningen som vi gör på plats i skogen. prisvärd är den också.

N-EX0001639-12_0.jpeg

Korgen

Svamp plockas i korg, inte i plastpåse eller hink. Hur korgen ser ut är däremot upp till var och en. Det finns moderna och traditionella val. Fördelen med dom traditionella är att dom är vackra och har fungerat i hundra år.

33791.jpeg

Den moderna varianten är oftast i ett lätt material och är ibland hopfällbar vilket kan vara smidigt om man inte har tillgång till bil. 

Sist men inte minst rekommenderar vi att man har en bok om svamp till hands. Gärna en mindre variant som går att ha med i skogen med vattentäta blad och/eller en lite större variant hemma där det går att orientera sig om man är osäker på vad man egentligen har plockar med sig hem.

Till sist vill vi passa på att påminna om huvudregel nummer ett:

Vi äter självfallet inga svampar som vi inte kan identifiera.

Hultafors Klyvyxa

Hultafors Klyvyxa

Bushnell Trophy Cam

Bushnell Trophy Cam