Bushnell Trophy Cam

Bushnell Trophy Cam

Om sommarmånaderna njuter gemene man av att tillbringa tiden utomhus på en strand, vid en grill eller kanske i en park. Och Skjutklars redaktionsmedlemmar kan inte mer än att hålla med om att sommaren är en ljuvlig tid. Däremot uppskattar vi nästan ännu mer möjligheten vi jägare har att uppleva naturen när den inte är fullt så tillgänglig som under högsommaren. Vi gillar när det biter i kinderna och blåser snålt, ett stilla snöfall eller leriga skogsvägar där jaktbilens fyrhjulsdrift får nåt att bita i. Det kärva, bistra klimatet ställer högre krav på våra kläder och prylar. Och äntligen har vi hittat en viltkamera att lita på i ur och skur.

När jag ärvde min morfars gamla österrikiska studsare kröntes det med ett sikte av fabrikatet Bushnell "made in Japan". Bushnell är dock inte japanskt utan ett amerikanskt märke som grundades av David P. Bushnell när han 1948 kom hem från sin smekmånad i just Japan. Idén var att ta hem kvalitetsoptik till överkomligt pris från Hong Kong, Taiwan och Japan och sälja vidare på postorder till medelklassamerikanen. Man har alltså sysslat med optik i närmare 70 år och var de första att producera en avståndsmätare med laser. 

Viltkamerorna då? Jo, Bushnells kameror är kända för att hålla hög kvalitet och ta fina bilder år efter år. Vi har haft andra kameror som säckat ihop efter ymnigt snöfall och några dygns minusgrader eller sugit i sig batterier tills batteriholken svämmat över. Kameran vi tittat närmare på, Bushnell Trophy Cam HD Essential E3, bestyckad med åtta AA-batterier är däremot riktigt batterisnål. Vi satsar gärna på flertalet kameror per jaktmark och med 10 viltkameror gör batteritiden skillnad i våra plånböcker men vi slipper också strul och logistik med att frakta batterier fram och tillbaka till skogen. Just denna kamera är den senaste varianten från Bushnell och släpptes under sommaren så nåt hårdtest av det skandinaviska klimatet har vi inte lyckats få till. Men med tanke på de tidigare modeller vi använt från Bushnell är vi inte oroliga. Vi har dock kastat in den i frysen nåt dygn och det gjorde varken till eller från på kamerans funktioner.

Bushnell gris.JPG

Du kan både ta stillbilder med kameran eller ställa den i videoläge. Filmerna kan vara allt från 5 till 60 sekunder och inställningarna är lätta att navigera sig igenom direkt i kameran. När du filmar får du även med ljud vilket ger en extra dimension och allt sparas på ett vanligt SD-kort på upp till 32 MB.

Bilder och film tagna i dagsljus har en naturtrogen färg och ger klara bilder. När mörkret faller slår kameran över till nattläge och har tack vare den osynliga och 32 dioder starka blixten lång räckvidd. Det gör att du kan placera kameran rätt långt ifrån den plats du vill övervaka och få med så mycket som möjligt. Kameran har även inställningar för att ta bilder på en viss tid varje dygn om man vill för att få koll på väder, temperatur, vilt som rör sig osv.

Trots att vi sällan fotade och filmade i högsta kvalitét är vi nöjda med bilderna. Märker tydligt skillnad mot övriga kameror vi har ute på jaktmarken. Bushnell saluför även en variant som skickar mail/mms till dig och vi återkommer om hur det funkar men är du inte i behov av det kommer du bli nöjd med denna lilla slitvarg till viltkamera i många år fram över.

Grunder i svampplockning

Grunder i svampplockning

Husqvarna i Huskvarna

Husqvarna i Huskvarna