WeHunt

WeHunt

TV-spelsjakt och batteridödare är nåt vi i hört gubbarna kalla de mobilappar som vi använt till jakt men när de väl prövat inser de fördelarna.

Vi ska erkänna, det sista redaktionen kan beskyllas för är att vara teknikfientlig. Så när det för några år sen öppnades en möjlighet att få en jaktradio kombinerad med GPS (Garmin Rino) var ha-begäret stort. Najs med kartor och positionering, ibland är nämligen inte redaktionens lokalsinne vad det borde, speciellt på nya marker och som gäst. Dessutom kunde vi ju se löpor och position av jaktlagets hundar på manicken, trodde vi. Men ack så fel vi hade! Då krävdes ytterliggare en handenhet.

Long story short, det blev inget köp när det begav sig. Istället vändes blickarna åt en ny jaktapp. Mobilen är ju trots allt med i fickan ändå så om den kan underlätta i jakten, varför inte?! WeHunt som appen heter använder sig av den inbyggda teknik som finns i dagens mobiltelefoner. För att använda appen i skarpt läge behöver du skapa ett konto och om ingen annan i laget redan dragit upp gränserna och placerat ut pass mm kan du själv göra det direkt i appen eller när du är inloggad på WeHunts hemsida. Det går att använda den inbyggda kartan eller satellitbild men vi föredrar att lägga några kronor på att ladda ned kartrutor från lantmäteriets fastighetskarta för att få den bästa överblicken över terrängen.

wehunt skjutklar mobil

Under pågående jakt visar GPS var du och dina jaktkamrater befinner er. Du ser även torn, pass, gränsmarkeringar, åtlar, jaktstuga osv. Supersmidigt! Och säkert. Har du en gäst eller är gäst själv är det numera enkelt att gå med genom att trycka in en unik kod som genereras för varje startad jakt. Du slipper alltså försöka hitta din gästs användarkonto för att bjuda in utan kan bara berätta vilken kod gästen ska trycka in i sin mobil.

Som jaktledare går det att planera jakterna genom att placera passkyttar, välja vilka såtar som ska jagas och sen bjuda in via mejl eller pushnotis i appen. Åtminstone jaktledaren bör använda Pro-versionen av appen vilket ger möjlighet att enkelt printa ut kartor med alla pass i valfritt A-format, en jägarförsäkring, fastighetskartan, se bilder från åtelkamera och skicka ut inbjudningar till jakt. Du kan även exportera en GPX-fil till hundförares ordinarie handenhet så de kan se var passen är utplacerade. Sjukt smidigt när hundförare som inte är ordinarie i laget bjuds in till jakt. Passkyttarna ser som sagt var hundförare och andra skyttar befinner sig i själva appen både i riktning och i avstånd. Antingen genom att kolla på kartan eller genom att hålla upp mobilen och panorera terrängen för att se i vilken riktning dom andra är. För att passkyttarna ska se var hunden befinner sig behövs en GPS-tracker på hunden. Något vi inte testat ännu men verkligen ser fram emot att göra i höst! Efter jakt skickas en rapport där du kan se hur du och hundarna rört sig och i hur många timmar jakten varat. Lite kul att få uppleva jakten igen, men på ett helt annat sätt.

Systemet kräver en aning mobiltäckning och visst blir man lite kall om fingrarna av klickandet på skärmen de kalla dagarna men fördelarna med WeHunt är så många - att strunta i appen är inte ett alternativ.

Planera, bjud in, markera gränser mm genom att logga in på WeHunts hemsida eller direkt i appen.

Planera, bjud in, markera gränser mm genom att logga in på WeHunts hemsida eller direkt i appen.

J. Barbour and Sons

J. Barbour and Sons

Spyderco

Spyderco