Fauna Älgen EVO

Fauna Älgen EVO

Är ryggsäcken en del av din jaktutrustning? Jag skulle vilja påstå att den är mer än så. Den står mellan klädsel och utrustning och är så gott som alltid oumbärlig. Den är lika självklar som din bössa eller din radio, men det är sällan man tänker på den.

IMG_9036.jpg

Under åren har en hel del ryggsäckar fått följa med under jakt. Det finns en för varje stil och ändamål. Jag har använt mig av allt från stora vattentäta vandringssäckar från Klättermusen till små väskor att enbart ha hagelammunition i. 

Det är svårt att välja en ryggsäck som ska fugerar i alla läggen som dessutom ska passa din kropp. Till det kan andra värden läggas till som estetik, smak och praktiskt funktioner. Det kan räcka med att en ficka sitter fel eller att säcken har fel färg så väljer man bort den. Vi på Skjutklar ser det som vår främsta uppgift att rekommendera den bästa utrustningen inom jakt och uteliv till våra läsare. Men när det kommer till ryggsäckar finns det inget självklart svar. Vi gillar olika och vi gillar många. Så detta är en av de säckar i mängden som vi tycker väldigt mycket om.

IMG_9038.jpg

Bengt Fyhr som är Fauna Outdoors grundare startade redan under 60-talet att konstruera de första verktygsbältena till snickare. Bengt var trött på att leta efter den perfekta ryggsäcken och började konstruera sina egna. 1983 fanns dom i butik och sedan dess har företaget från Gärdsjö i Dalarna producerat några av de bästa svenska ryggsäckarna för jägare*

Fauna F35 PRO Älgen EVO Är den väska delar av redaktionen håller som favorit till vårjakten. Det här är en säck full med överraskningar. Den rymmer 40 liter vilket är en bra storlek mellan stor och liten. Man får plats med det man behöver men skippar det onödiga. Men det bästa är nog ändå att jag alltid har med mig nått att sitta på. Den gröna väskan har en orange pall tillverkad i aluminium som är enkel att fälla ut och som fungerar bra att sitta på under långa pass och vid lägerelden. Stolsdynan är raderad och höjden på pallen är cirka 45 cm, vilket kan kännas kort för oss över 190cm men samtidigt blir det stabilt. Dessutom finns det i lockfickan ett regnskydd som är enkelt att fälla över väskan om det kommer oväntad nederbörd. 

IMG_9030.jpg

Älgen som jag har valt att kalla den, är gjord i Faunas textil SL450:3 som är robust och vattentåligt. Det är också utvecklat för att vara helt ljuslöst så att man inte skrämmer bortdjur på pass. Förutom detta så har älgen ett ergonomiskt bärsystem och ett höftbälte som går att plocka bort. Ett invändigt snölås gör den optimal även för vinteraktiviteter. Personligen väljer jag en större modell under vinterhalvåret då jag vill få plats med värmeplagg som tar ganska stor plats. 

 

*Idag drivs Fauna Outdoor i annat regi än av Bengt Fyhr.

WeHunt GPS

WeHunt GPS

Butler Creek Tactical One-Piece

Butler Creek Tactical One-Piece