Butler Creek Tactical One-Piece

Butler Creek Tactical One-Piece

Ofta är det ju rätt tråkigt väder under jakt. Är det inte regn/snö som singlar ned från himlen ligger det kvar nederbörd på granar, blad och i gräs från gårdagens skyfall. Förr eller senare kommer dessa förrädiska droppar på kikarsiktets linser om vi inte skyddar dom på nåt sätt.

Vi har aldrig varit med om att ett nytt kikarsikte saknar nån form av linsskydd. Och så gått som alltid har det varit ett skydd av typen bikini; alltså ett skydd för okularet och ett för objektivet som träs på och är samanlänkat med elastiska snoddar. Funkar prima till att hålla vårt sikte rent när vi går från bilen och direkt upp i tornet men inte gärna nåt vi har som enda skydd de gånger vi tar oss till pass via lite mer snårigare terräng. De två snoddarna som håller ihop linsskydden fastnar gärna i grenar och annat och väl på pass ska de knös ner i nån ficka eller väska och tappas gärna bort. Känns dessutom som vi redan har nog med prylar att hålla reda på. 

Smuts, fukt och dammtätt när skyddet är stängt. 

Smuts, fukt och dammtätt när skyddet är stängt. 

Har i rätt många år sneglat på Butler Creeks lösning med flip-up-skydd, eller flippisar som vissa kallar dom. Det är smidiga skydd som träs på kikarsiktets linser och sen med ett enkelt handgrepp knäpps upp strax innan skott. Butler Creek har i många år varit giganten i detta segment och måste ses som nån form av original när det gäller flippisar. Sedan 1930-talet har man tillverkat linsskydden. På den punkten en produkt från ett varumärke som alltså är helt i linje med de varor vi gärna tester och lyfter fram här på -SKJUTKLAR-. Dock har det funnits ett rätt stort aber och tagit många år innan vi kommit till skott med att testa produkten själva. Jaktkamrater, forumister och handlare har inte direkt varit lyriska över kvalitén på linsskydden. I kyla och vid upprepat användande har de rapporterats inte hålla måttet utan helt enkelt gått sönder. Som svar på kundernas bryderier uppdaterade Butler Creek för ca två år sen produkten på sina vanliga flip-up-skydd och vi ser fram emot att ta en närmare titt på dessa i en framtida artikel och utvärdera hur de håller men idag ska vi berätta om ytterligare en av Butler Creeks produkter som tagit ambitionen att vara ett robust linsskydd ytterligare ett steg längre: Butler Creek Tactical One-Piece Flip Caps.

Linsskydden är gjutna i ett enda stycke och är av mjuk, något elastisk gummi som krängs över på utsidan av siktet. Det finns inga mekniska eller lösa delar som kan gå sönder. Den speciella gummiblandningen ska klara temperaturer ner mot 40 minusgrader och vi kan intyga att i de blygsamma minusgrader vi har jagat i hittills så har vi inte upplevt någon märkbar förändring i hur skyddet beter sig. 

Det är ingen skillnad i funktion på skyddet för okular eller objektiv utan båda flippas enkelt upp till öppet läge via de två små flärparna som förlänger locken. Passformen mellan lock och ring är tight nog för att väta eller damm inte ska ta sig in. Om vi sen vill fästa locken så de ligger mer eller mindre längs med tuben på siktet finns en liten klack vilken locken låser i. Det resulterar i att det knappt begränsar vårt synfält över huvud taget. Enkelt och genomtänkt! Däremot är det lite värre när vi senare ska stängas igen skydden. Gummiringen och locket har så pass tight passform att det krävs en del tricksande innan locket sitter på plats igen. I början mäkta irriterande och det var på vippen att skydden slets av efter första såten men efter några pass till fick vi till den rätta knycken något sånär men helt 100 är det tyvärr inte. Men hellre att det är lite pyssel att få tillbaka locken i rätt läge efter eventuellt skott än tärt om.

"Gångjärnen" består av samma gummiblandning som resten av skyddet. Detsamma gäller för den lilla klack som låser locket rakt bakåt i öppet läge.

"Gångjärnen" består av samma gummiblandning som resten av skyddet. Detsamma gäller för den lilla klack som låser locket rakt bakåt i öppet läge.

Många premiumtillverkare av kikarsikten har till slut insett fördelen med dessa typer av skydd och erbjuder sina egna skräddarsydda flippisar som då ofta skruvas i siktets invändiga gänga men långt ifrån alla erbjuder den typen av lösning. Dessutom är de ofta rätt kostsamma. En sak är i alla fall säker, oavsett hur bra optik vi än investerat i försämrar regndroppar, smuts och damm prestandan på siktet avsevärt och det skyddar Tactical One-Piece mot ända tills vi väljer att byta upp oss till nästa bara-måste-ha-sikte. Och möjligtvis följer flippisarna med även till nästa sikte, hålla kommer de göra i vilket fall.

Fauna Älgen EVO

Fauna Älgen EVO

Seeland Woodcock

Seeland Woodcock