Victorinox Hunter Pro

Victorinox Hunter Pro

Fällknivarnas moder är en röd Swiss army knife från Schweziska Victorinox med 78 olika funktioner. Men det har inte denna kniv. Här hittar vi istället ett stort och stadigt blad som fälls ut ur ett handtag i valnöt. Modellen heter Hunter Pro.

Det här är ingen mesig liten kniv att peta naglarna med utan en ganska rejäl pjäs. Kniven ligger stabilt i handen och har tydliga urtag i trät för varje finger och i utfällt läge låser bladet stenhårt och det känns nästan som en fastbladare. Nästan så vi skulle kunna tänka oss att ge oss på att splinta ved med den utan att oroa oss alltför mycket. Det är faktiskt en kniv som rent utseendemässigt kommer tjäna på att användas flitigt. Trähandtaget kommer få en vacker patina utan att du behöver oroa dig över hållbarheten; valnötsträ är ett hårt träslag med täta porer och har hyffsad motståndskraft mot väta.

För ovanlighetens skull har det även lagts ned en del möta på det medföljande etuiet. Grönt cordura/konstläder med kraftig kardborre och ett bra fäste gör att vi faktiskt inte behöver skämmas om vi fäster kniven i bältet som så ofta annars. Återstår om det är vad redaktionen i framtiden kommer göra eller om kniven får ligga kvar i väskan som en dedikerad kniv för urtagning. Det fina fodralet, möjligheten att öppna kniven med en hand och den rejäla storleken bidrar åtminstone till möjligheten att det blir vår nya allt-i-allokniv. Den blir aldrig lika lättillgänglig som våra fastbladare med slida fäst vid höften men å andra sidan kommer den häller inte vara lika mycket i vägen vid sittande, smygande och andra jaktliga aktiviteter..

Primus Powerlighter

Primus Powerlighter

Primus Trailbreak

Primus Trailbreak